c S

Popravljalni ukrepi na področju mladinske politike po oceni računskega sodišča zadovoljivi

28.07.2017 11:06 Ljubljana, 28. julija (STA) - Popravljalni ukrepi ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter urada za mladino po reviziji učinkovitosti mladinske politike so po ocenah računskega sodišča zadovoljivi. Kot piše v porevizijskem poročilu, sta ministrstvo in urad v odzivnem poročilu izkazala potrebne aktivnosti za odpravo pomanjkljivosti na področju mladinske politike.

V marca objavljenem revizijskem poročilu je računsko sodišče ocenilo, da v letih 2014 in 2015 ni bil vzpostavljen učinkovit sistem spremljanja izvajanja ukrepov in projektov v okviru mladinske politike. Ker vse razkrite nesmotrnosti niso bile odpravljene med revizijo, je računsko sodišče od ministrstva za izobraževanje in urada za mladino zahtevalo odzivna poročila, ki sta jih tako ministrstvo kot urad predložila v predpisanem roku.

Računsko sodišče je v revizijskem poročilo ocenilo, da ni vzpostavljenega ustreznega sistema spremljanja področja mladih. Ministrstvo je v odzivnem poročilu izkazalo pripravo načrta aktivnosti za sklenitev sporazuma s statističnim uradom za zagotavljanje podatkov s področja mladih, ki jih potrebuje, in sicer za področje bivanjskih razmer in zdravja ter za področje dobrega počutja mladih. Računsko sodišče je popravljani ukrep ocenila kot zadovoljiv.

Tudi ukrepe v odzivnem poročilu urada za mladino je računsko sodišče prepoznalo kot zadovoljive, saj je urad izkazal pripravo načrta aktivnosti za izvedbo potrebnih sprememb resolucije o nacionalnem programu za mladino, ki je sicer usklajena s strategijo EU za mlade, ni pa ustrezno usklajena z drugimi nacionalnimi strateškimi razvojnimi dokumenti.

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu še ocenilo, da se spremljanje mladinske politike na državni ravni izvaja pomanjkljivo, na lokalni ravni pa se ne izvaja. Zato je urad med popravljanimi ukrepi navedel tudi pripravo ustreznega poročila, ki bo vključevalo izvedbo analize skupnih učinkov izvajanja resolucije o nacionalnem programu za mladino, kar je računsko sodišče ocenilo kot zadovoljiv ukrep.