c S

Vladna soglasja k več imenovanjem na področju izobraževanja

28.07.2017 08:48 Ljubljana, 27. julija (STA) - Vlada je danes dala soglasja k več imenovanjem, med drugim direktorja Nacionalnega inštituta za biologijo, direktorja Centra za poklicno izobraževanje in več članov strokovnih svetov na področju izobraževanja. Imenovala je tudi vršilko dolžnosti generalne direktorice direktorata za civilno pravo.

Tako je vlada danes dala soglasje k imenovanju Matjaža Kuntnerja za direktorja Nacionalnega inštituta za biologijo za obdobje petih let. Vodenje inštituta bo prevzel 1. januarja prihodnje leto.

Kot je pojasnjeno v sporočilih po seji vlade, je dosedanja direktorica Tamara Lah Turnšek podala odstopno izjavo z mesta direktorice z 31. decembrom letos. Na razpis za njenega naslednika je prispelo šest popolnih vlog, od tega je pet kandidatov izpolnjevalo pogoje za mesto direktorja. Upravni odbor je kot najprimernejšega kandidata izbral Kuntnerja. Ta je po oceni upravnega odbora "odlično vpet v mednarodne in nacionalne povezave, ima izkazane zelo dobre vodstvene sposobnosti, odlikuje ga visoka raven strokovnosti, kar se odraža v zelo dobri znanstveni in aplikativni uspešnosti, vse to pa je razvidno iz kvalitetnega programa dela, ki ga je predložil, in iz zelo dobre predstavitve na samem razgovoru".

Vlada je dala soglasje k imenovanju Elida Bandlja za direktorja Centra RS za poklicno izobraževanje in sicer za mandatno dobo štirih let. Elido Bandelj je bil direktor centra že doslej.

Poleg tega je vlada za nove člane strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje imenovala Borisa Dularja, Simono Meglič, Aleša Tankosića, Mirana Saksido, Ireno Kuntarič Hribar, Barbaro Kranjc in Stanka Vorih. Imenovani so za mandatno obdobje šestih let.

Imenovala je tudi nove člane strokovnega sveta za izobraževanje odraslih. Prihodnjih šest let bodo v svetu sedeli Robert Kaše, Brigita Kuder, Irena Kuntarič Hribar, Eva Mermolja, Staša Baloh Plahutnik in Marjeta Gašperšič. Novi člani strokovnega sveta za splošno izobraževanje pa so po sklepu vlade Albert Scheriani, Janja Bogataj, Blaž Zmazek, Mojca Lipicer Stopar, Gregor Pečan, Alojz Pluško, Herman Pušnik, David Movrin, Marko Marhl, Roman Globokar, Alenka Žbogar, Jožica Selan in Mitja Slavinec.

Vlada je danes za vršilko dolžnosti generalne direktorice direktorata za civilno pravo pri ministrstvu za pravosodje imenovala Saro Regancin, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za obdobje šestih mesecev oziroma najdlje do 21. februarja prihodnje leto.

Poleg tega je vlada danes podaljšala mandat vršilca dolžnosti direktorja urada vlade za varovanje tajnih podatkov Dobranu Božiču, in sicer s 17. avgustom do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, najdlje do 16. februarja 2018.

Kot so pojasnili na vladi, je Božič že vršilec dolžnosti direktorja urada in mu s 16. avgustom poteče šestmesečni mandat. Natečajni postopek izbire direktorja urada še ni zaključen, zato je generalna sekretarka vlade predlagala ponovno imenovanje Božiča za vršilca dolžnosti.