c S

Sviz kritično do Cerarjevega odnosa glede razmer v znanosti

24.07.2017 11:58 Ljubljana, 24. julija (STA) - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je pred današnjim srečanjem z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič in premierjem Mirom Cerarjem s predstavniki znanosti kritičen do dozdajšnje brezbrižnosti premierja ob svarilih, da se pogoji za raziskovalno delo že nekaj let izrazito slabšajo.

V Svizu so prepričani, da bi morala vlada že zdavnaj prepoznati izobraževanje, znanost in kulturo kot nosilne stebre stabilnosti Slovenije, a obenem izraža pričakovanje, da bo predsednik vlade vsaj danes z vso resnostjo prisluhnil predstavnikom znanosti in zagotovil ustrezno prihodnje financiranje raziskovalnega dela ter tako omogočil kakovosten razvoj države.

Sviz je sicer zadovoljen, da bo po "večmesečnih vztrajnih prizadevanjih, da bi jim prisluhnil", Cerar le sprejel predstavnike s področja znanosti, a je hkrati nadvse kritičen do njegove dozdajšnje brezbrižnosti ob številnih svarilih glede slabšanja pogojev za raziskovalno delo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnili so, da Sviz že več let vztrajno opozarja, da je politika države na področju raziskovanja, izobraževanja in kulture povsem zgrešena, a premier do zdaj ni pokazal pripravljenosti, da bi omenjenim področjem priznal ključno vrednost pri vzpostavljanju uspešnejše prihodnosti slovenske družbe in se za njih odločno zavzel.

"Še več, pred dobrima dvema letoma je povsem prezrl pričakovanja in zahteve več kot 39.000 podpisnic in podpisnikov peticije Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela, s katero je Sviz vlado tedaj pozval, naj nemudoma preneha z uničujočo prakso zmanjševanja sredstev za javno izobraževanje in raziskovanje," so zapisali.

Kot so še zapisali, si je Sviz spomladi še neuspešno prizadeval, da bi pristojni v Nacionalni reformni program in Program stabilnosti za leto 2017 zapisali zavezo, da bo Slovenija v prihodnjih dveh letih povečevala proračunska sredstva za znanost in izobraževanje.