c S

Svetovni zbor mladih drevi v Kopru, nato v Ljubljani

21.07.2017 13:38 Koper, 21. julija (STA) - V sklopu cikla Simfonic Voices bo drevi v koprski dvorani Sv. Frančiška nastopil Svetovni zbor mladih, ki bo v sklopu svoje turneje po Madžarski, Srbiji in Hrvaški nastopil tudi v Sloveniji. V skladu s temo Umetnik za mir turneja zbora mladih poudarja spravo med različnimi etničnimi skupinami in verstvi. V nedeljo sledi ljubljanski nastop.

Svetovni zbor mladih se bo tokrat predstavil pod taktirko dirigentov Zoltana Pada in Kena Wakie, so sporočili iz Študentske organizacije Univerze na Primorskem.

Zbor so ustanovili leta 1989, poleg visoke umetniške odlike pa gre tudi socialni mednarodni projekt na področju glasbene pedagogike. Enkrat letno se na intenzivnih vajah in koncertni turneji zberejo mladi nadarjeni polprofesionalni pevci z vsega sveta. Stari so med 17 in 26 let, izberejo jih na mednarodni avdiciji. Za mlade pevce je turneja priložnost, da se seznanijo z različnimi kulturami, ljudmi, glasbo in običaji.

Od ustanovitve zbora je na 35 organiziranih turnejah pri projektu sodelovalo več kot tisoč pevcev iz 65 držav. Srečanj se je udeležilo tudi 46 dirigentov svetovnega slovesa. V zboru je sodelovalo več kot 30 pevcev iz Slovenije, zbor pa je dvakrat nastopil tudi v Sloveniji. Leta 1996 je zbor prejel naziv umetnika za mir pod pokroviteljstvom Unesca, od tedaj pa kot glasbena tribuna učinkovito podpira vzajemno delovanje med kulturami.

Letos zbor sestavlja 59 pevcev iz 34 držav, ki bodo na koncertih izvajali repertoar dveh različnih glasbenih žanrov. Zoltan Pad z Madžarske bo dirigiral klasične in sodobne skladbe, priredbe ljudskih pesmi in sakralna dela, Ken Wakia iz Kenije pa bo dirigiral afriške ljudske napeve, afroameriške duhovne pesmi in sodobno glasbo sveta.

Zbor bo v nedeljo, 23. julija, nastopil tudi v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.