c S

Mariborski študentje letos na delu v Kranjski Gori

21.07.2017 07:40 Kranjska Gora, 21. julija (STA) - Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) tudi letos prireja Študentsko delovno brigado. Tokrat bo potekala v občini Kranjska Gora, kjer bodo študentje pomagali pri urejanju osnovne šole in vrtca, sprehajalnih poti, vodotokov, zelenic, športnega igrišča in pri domačih opravilih starejših občanov.

19. Študentske delovne brigade, ki bo z delom pričela danes, se udeležuje okoli 40 študentov prostovoljcev. Svoj obisk pri njih oziroma pomoč pri delu je tudi letos najavil predsednik republike Borut Pahor.

Namen Študentske delovne brigade je pomoč območjem, ki so jih prizadele naravne katastrofe, ter pomoč regijam, ki so demografsko ogrožena. "Občina Kranjska Gora je po površini ena izmed večjih v Sloveniji, a hkrati ena izmed najredkeje naseljenih. Občina je pomembno gorsko turistično območje, skrbi pa dejstvo, da je starejšega prebivalstva več kot prebivalstva, mlajšega od 26 let, razlika pa se v zadnjih letih le še povečuje. Prebivalci se soočajo tudi z zaraščanjem visokogorskih travnikov in kmetijskih površin," pojasnjujejo v ŠOUM.

"Tradicija projekta ter podatek, da že 19. leto zapored več kot 40 študentov del poletja nameni prostovoljstvu in solidarnosti do soljudi, veseli tako nas, kot vse generacije v Sloveniji. Mladi dokazujemo, da želimo širiti kulturo humanitarnosti in verjamemo, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju občanov," je povedala vodja letošnje izvedbe Bernarda Jeraj.

Prva študentska delovna brigada je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, v naslednjih letih so pomagali tudi v Kobaridu in Logu pod Mangartom ter v drugih krajih po Sloveniji. Lani je okoli 40 študentov pomagalo pri delih v Radljah ob Dravi.