c S

Predloga reorganizacije CSD ne vidijo kot koraka v pravo smer

17.07.2017 05:42 Ljubljana, 14. julija (STA) - V SDS se zavzemajo za bolj pregleden in ljudem bolj prijazen socialni sistem. Predlagana reorganizacija centrov za socialno delo (CSD) pa ni korak v to smer, saj bo socialne delavce le še bolj obremenila, menijo v odboru za delo pri strokovnem svetu SDS.

"Socialni delavci se morajo ukvarjati z ljudmi, česar pa predlagana reorganizacija centrov za socialno delo ne bo omogočila," je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica odbora za delo, družino in socialne zadeve pri strokovnem svetu SDS Romana Tomc.

Administrativno delo naj se po njenih besedah prenese bodisi na posebno enoto ministrstva za delo bodisi kam drugam, socialne delavce pa je treba razbremeniti tovrstnega dela. "Tako se bo kmalu pokazalo, da kadrovska podhranjenost centrov ni tako velika," je menila.

Kot je dejala, bodo socialni delavci tudi po predlagani reorganizaciji centrov za socialno delo še vedno opravljali administrativno delo, čeprav "jih je škoda za to". Po njenih besedah lahko vlogo prosilca vnese v sistem nekdo, ki je dober administrator.

"Delati tako veliko spremembo ob tem, da se cela stroka temu upira, je brezglavo," je menila. Že napovedana uvedba informativnega izračuna bo po njenih besedah dodatno opravilo, ki bo socialne delavce še bolj obremenilo. Dokler se ne bo spremenil ključni vzrok za zapleten sistem, to pa je zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, nobena reorganizacija ne pomaga, je opozorila.

Socialni delavec in član vodstva stranke Glas za otroke in družino Franci Donko je menil, da aktualna vlada ne bi smela izvesti reorganizacije šele ob koncu mandata, saj "svojih napačnih odločitev ne bo mogla popravljati".

Omenil pa je tudi rezultate interne ankete ministrstva, po kateri le tri odstotke socialnih delavcev popolnoma verjame, da bo reorganizacija uspešno izvedena. "Govoriti, da stroka podpira reorganizacijo, je manipulacija," je menil.

Predlog novele zakona o socialnem varstvu, ki določa reorganizacijo centrov za socialno delo, je 22. junija prestala prvo obravnavo v DZ. Predlog predvideva 16 območnih centrov, zdajšnji centri pa bodo postali njihove enote.

Posamezni območni center, v katerega se bo po predlogu spojilo več zdajšnjih centrov za socialno delo, bo na enem mestu vodil in upravljal delo za celotno območje. Znotraj območnega centra bo delovala skupna splošna služba, ki bo zajemala računovodstvo, administrativne naloge, pravno in kadrovsko službo.