c S

V kranjski občini med počitnicami pospešeno prenavljajo šole in vrtce

17.07.2017 05:41 Kranj, 14. julija (STA) - Poletje je čas, ko se lahko opravijo večja vzdrževalna ali obnovitvena dela na šolskih objektih in v vrtcih. Na območju Kranja bodo večjih investicij med šolskimi počitnicami deležne osnovne šole, kjer se zaradi povečanega vpisa soočajo s pomanjkanjem prostora, zgradili bodo tudi nova igrišča za mlajše.

Med večjimi adaptacijskimi in investicijskimi deli so po navedbah kranjskega župana Boštjana Trilarja zagotovo dela na treh osnovnih šolah. V šoli Helene Puhar bodo prenovili garderobo, šola bo pridobila tudi novo dvigalo, nove sanitarije v pritličju, tudi za invalide ter sobo za umirjanje. Največja pridobitev je prav gotovo dvigalo, s katerim bo učencem omogočen dostop z invalidskim vozičkom tudi v prvo nadstropje, je dejal župan.

Prav tako bodo nove sanitarije dobili učenci Osnovne šole Franceta Prešerna, tako dečki kot deklice, v pritličju in prvem nadstropju. Na šoli Simona Jenka, kjer se glede na vpis otrok v šolsko leto 2017/2018 soočajo s prostorsko stisko za izvajanje pouka, pa vse od začetka julija potekajo dela na dodatnih učilnicah. Poleg omenjene rekonstrukcije bodo med poletjem zamenjali tudi okna na zahodni fasadi in toplotno izolacijo na fasadi.

Do 25. avgusta potekajo vzdrževalna in obnovitvena dela v vseh 15 enotah Kranjskih vrtcev. V tem času bodo nekatere manjše enote zaprte, kar pomeni, da se bodo otroci skupaj s strokovnimi delavci preselili v večje. Izvajali bodo vzdrževalno-obrtniška dela, kot so beljenje igralnic, kuhinj in drugih prostorov, brušenje in lakiranje parketa, menjava tlakov in drugo.

Poleg aktivnosti za umirjanje prometa na cestah, predvsem na šolskih poteh, pa bodo v Mestni občini Kranj po županovih navedbah zagotovili še nova parkirišča za vse pohodnike in obiskovalce sv. Jošta, kot tudi varnejši prihod osnovnošolcev in vrtčevskih otrok v OŠ Predoslje, kjer bodo postavili krožni promet.

Tudi obračališče, na katerega že dlje časa opozarjajo in si ga želijo starši otrok, ki obiskujejo OŠ Orehek, dobiva jasnejšo podobo. Projektna dokumentacija za obračališče je že izdelana, sledi odkup zemljišč.

V Mavčičah pa so že zaključili dela na dveh avtobusnih postajališčih, ki bosta šolarjem omogočila varnejši vstop in izstop iz avtobusa. Glede parkirišča Huje poteka izdelava projektov, prvo fazo bodo predvidoma izvedli že v letošnjem letu.

Za krožišče na Cesti Staneta Žagarja pri sodišču, pa so že izbrali izvajalca, ki bo z deli pričel predvidoma sredi julija. V skladu s pričakovanji, upoštevajoč ugodne vremenske pogoje, bo pregledno krožišče in s tem dodatna umiritev prometa na tej šolski poti urejena do začetka novega šolskega leta.

V občini je pripravi projektna in razpisna dokumentacija za tri nova otroška igrišča. V Besnici bodo poleg igrišča, namenjenega predvsem vrtčevskim otrokom, pridobili novo igrišče tudi za ostale šolarje. V Dulovki bodo na lokaciji nekdanjih igral, ki so jih zaradi dotrajanosti odstranili, postavili nova igrala. Novo igrišče za najmlajše pa bodo uredili v športnem parku Stražišče.