c S

Vlada prerazporedila sredstva za obrambo, visoko šolstvo in višjo povprečnino

12.07.2017 07:40 Ljubljana, 11. julija (STA) - Vlada je prerazporedila 24,3 milijona evrov ministrstvu za obrambo za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske. Dodatna sredstva v višini 1,2 milijona evra je namenila ministrstvu za izobraževanje za dejavnost visokega šolstva. Zagotovila pa je tudi sredstva za višjo povprečnino, so sporočili po današnjih sejah vladnih odborov.

Kot so zapisali v sporočilu po sejah, je vlada je 11. maja sprejela spremembe sklepa o strateškem pregledu obrambe za leto 2016 in med drugim odločila, da se ministrstvu z namenom izboljšanja pripravljenosti slovenske vojske in izgradnje njenih zmogljivosti letos zagotovijo dodatna sredstva v višini do 24,3 milijona evrov.

Medtem je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije lani na podlagi obračuna obveznosti Slovenije za pokojnine, priznane pod ugodnejšimi pogoji, in druge dajatve ter izpadle prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prejel za 24,3 milijona evrov preveč izplačane tekoče obveznosti, ki se je pobotala v letu 2017. Zato na tej proračunski postavki v letu 2017 ostajajo proste pravice porabe v tej višini, ki se prerazporedijo na ministrstvo za obrambo, so pojasnili.

Odbor vlade za državno ureditev in javne zadeve je z dokončno obravnavo ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport iz tekoče proračunske rezerve za potrebe dejavnosti visokega šolstva razporedil dodatna sredstva v višini 1,2 milijona evrov. Na podlagi novele zakona o visokem šolstvu je bilo za potrebe tekočih transferjev v javne zavode namreč treba zagotoviti dodatna sredstva, saj zakon določa, da se proračunska sredstva za študijsko dejavnost na letni ravni zagotavljajo v višini enega odstotka BDP.

Sprejet je bil tudi sklep, s katerim je vlada za zagotavljanje pravilnega projektnega financiranja sanacije azilnega doma prerazporedila pravice porabe v okviru finančnega načrta ministrstva za notranje zadeve, in sicer v višini 520.000 evrov. V maju je namreč prišlo do sprememb akcijskega načrta za črpanje sredstev Sklada za azil, migracije in vključevanje, v katerem se za sanacijo azilnega doma zagotavljajo finančna sredstva za vzdrževanje doma ter nakup opreme.

Za plačilo stroškov finančne izravnave občinam pa je na odboru vlada razporedila sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 7,23 milijona evrov. Navedeni znesek upošteva povprečnino v višini 533,50 evra, ki je za 3,50 evra višja, kot je bila sprva določena v zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2017 in 2018.

Razlog za višjo povprečnino je dogovor o ukrepih stroškov dela v javnem sektorju, ki je bil sprejet decembra, torej po sprejetju proračuna za letos in prihodnje leto. Ker je dogovor vplival na višje izdatke občin, so z novelo zakona o izvrševanju proračuna občinam za letos zagotovili nekoliko višjo povprečnino. Za nakazilo finančne izravnave občin bo tako letos potrebnih 13,58 milijona evrov, so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje.