c S

Septembrska odpoved Pišotu na primorski univerzi nezakonita

05.07.2017 15:52 Koper, 05. julija (STA) - Univerza na Primorskem (UP) je v torek javnost obvestila, da je prejela sodbe v zvezi z nekdanjimi zaposlenimi, ki so odšli na novi ZRS Koper. Teh pa po pojasnilih Rada Pišota ne gre enačiti s situacijo 12 profesorjev, ki so odpoved prejeli konec septembra 2016. Ravno danes je namreč prejel prvostopenjsko sodbo, da je bila ta odpoved nezakonita.

Kot so na UP zapisali v torkovem sporočilu za javnost, je koprsko delovno sodišče v treh tožbah raziskovalcev Znanstveno-raziskovalno središča (ZRS) Koper, ki so po izstopu ZRS iz UP želeli ohraniti delovno razmerje na univerzi, presodilo, da nekdanji zaposleni niso mogli pričakovati, da jim bo UP še naprej zagotavljala delo, če so se sami odločili za zaposlitev pri novem delodajalcu.

Direktor ZRS Koper Pišot je danes za STA potrdil, da je delovno sodišče v Kopru v celoti ugodilo njegovemu tožbenemu zahtevku in ugotovilo, da sta obe odpovedi, ki sta mu bili podani v začetku januarja, nezakoniti. Univerza mu je v obeh sodnih postopkih dolžna povrniti stroške postopka. Odločitvi sodišča prve stopnje glede nezakonitosti odpovedi sta bili pričakovani, Pišot je zadovoljen z obema sodbama, vendar ti še nista pravnomočni in ju zato ne želi dodatno komentirati.

Lenart Škof in Bojan Butinar, ki sicer nista imela sklenjene pogodbe o zaposlitvi za pedagoško delo in je sodišče njun zahtevek na izstavitev pogodb o zaposlitvi za pedagoško delo in reintegracijo na UP zavrnilo, sta se na odločitev sodišča že pritožila, so tožeči navedli v skupnem odzivu za STA.

Glede tožbenega zahtevka Blaža Lenarčiča je delovno sodišče med drugim odločilo, da je UP z njim sklenila 17 zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas v nasprotju z zakonom. Zato mu je univerza dolžna plačati vse obveznosti iz naslova delovnega razmerja od oktobra 2016 do začetka februarja 2017 in nadomestilo namesto reintegracije, skupaj torej dvanajst mesečnih plač in stroške postopka.

Danes pa je bila Pišotu vročena še sodba sodišča prve stopnje, ki odloča, da je nezakonita tudi odpoved, ki mu jo je univerza podala konec septembra 2016. Kot je pojasnil Pišot, je še posebej zadovoljen glede te odločitve sodišča, saj so vsebinsko enako odpoved konec septembra 2016 prejeli tudi ostali priznani profesorji na primorski univerzi.

"Moj postopek glede zakonitosti odpovedi je bil vzorčen. Če bo Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani potrdilo odločitev sodišča prve stopnje, bodo kot nezakonite ugotovljene tudi vse ostale odpovedi, podane priznanim profesorjem," je še dodal. Če bo odločitev potrdilo še sodišče druge stopnje, se bodo odpuščeni profesorji po navedbah Pišota vrnili v predavalnice univerze in "ponovno zagotovili kakovost študija na UP, kar je edini interes nas vseh".

Pišot je v pojasnilu še navedel, da bo pravnomočna odločitev o nezakonitosti odpovedi profesorjem konec septembra 2016 povzročila veliko finančno obveznost za UP, saj vsakemu profesorju - teh je bilo 12 - zaradi nezakonitega prenehanja delovnega razmerja po kolektivni pogodbi pripada odškodnina v višini petih izplačanih povprečnih plač v zavodu, odgovornost za to pa bo po Pišotovem mnenju moral prevzeti rektor UP.

S sodbo pa je bil sicer zavrnjen njegov zahtevek za izplačilo nadomestila namesto reintegracije k UP. Po njegovih navedbah je sodišče obrazložilo, da mu nadomestilo ne pripada, ker je delovno razmerje na UP prenehalo zaradi njegove odločitve, da sprejme mesto v. d. direktorja v novoustanovljenem zavodu ZRS Koper.

Kot pa je poudaril Pišot, je to moral storiti, saj je to od njega zahteval rektor, to pa so pričakovali tudi vsi sodelavci in ministrstvo. Pišot je že napovedal pritožbo.

Pričakuje še, da bo UP zavrnitev tega dela zahtevka slavila kot "veliko zmago", zato je poudaril, da zahtevek za izplačilo nadomestila namesto reintegracije ni bil povod za vložitev njegove tožbe. Tako kot ostali profesorji je tudi Pišot tožbo vložil izključno zato, "da se priznani profesorji vrnejo kot predavatelji na UP in da se na ta način zagotovi kakovost študija".