c S

Ministrstvo avgusta s popravljenim predlogom novele zakona o osnovni šoli

05.07.2017 08:07 Ljubljana, 04. julija (STA) - Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je danes na brifingu z novinarji pojasnila nekatere dileme glede novele zakona o osnovni šoli. Poudarila je, da nikakor ne ukinjajo podaljšanega bivanja, in napovedala, da bodo vse pripombe preučili in do avgusta pripravili popravljen predlog novele, ki bo začela veljati v šolskem letu 2018/19.

Na novelo zakona o osnovni šoli, ki je bila v javni razpravi od 18. maja do 30. junija, je po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport prispelo veliko pripomb, konstruktivnih predlogov, nekaj pohval, pa tudi nekaj nevljudnih anonimnih kritik.

"Veliko je bilo očitkov, da ne sledimo Beli knjigi o vzgoji in izobraževanju v Sloveniji, kar ne drži," je dejala ministrica in dodala, da je v noveli poudarek na varnem šolskem polju.

Povzela je ključne pripombe, ki se nanašajo na podaljšano bivanje, šolo v naravi, drugi tuj jezik, vlogo pevskega zbora ter na nacionalno preverjanja znanja (NPZ). "Nikakor ne ukinjamo podaljšanega bivanja, celo so predlogi za njegovo podaljšanje," je dejala ministrica.

Kot je pojasnila, je to osmišljeno v razširjenem programu, ki poleg podaljšanega bivanja obsega še jutranje varstvo, dodatni in dopolnilni pouk, interesne dejavnosti, pouk neobveznih izbirnih predmetov, pevski zbor, za učence od 1. do 5. razreda pa tudi učenje, sprostitveno ustvarjalne dejavnosti ter popoldansko varstvo.

Izvajanje razširjenega programa po njenih navedbah omogoča uresničevanje učenčevih interesov, boljše spoznavanje učenca, razvijanje kakovostnih medsebojnih odnosov in vzpostavljanje zdravega načina življenja.

Ob tem je izpostavila, da država vsem otrokom oz. šoli zagotavlja eno šolo v naravi, ki traja od dva do šest dni, brezplačno. A to bo še stvar diskusije, saj nekatere šole organizirajo po več šol v naravi, neka šola jih je organizirala kar 19, udeležba je bila manj kot 50-odstotna, je bilo slišati.

Novela predvideva, da se bodo učenci v zadnji triadi učili dva obvezna tuja jezika. Tu so stališča po besedah ministrice zelo različna, zato bodo še preučili, kako primerno urediti poučevanje tujih jezikov v osnovni šoli. Trenutno šole to izvajajo na več različnih načinov.

Kar zadeva vlogo pevskega zbora pa je Makovec Brenčičeva pojasnila, da ima šola lahko več pevskih zborov, vsi pa imajo možnost ustanoviti otroški in mladinski pevski zbor.

Po ministričinih besedah tudi z uvedbo NPZ v 3. razredu ostaja glavni namen preverjanja, da učiteljem predstavlja izhodišče za nadaljnje načrtovanje dejavnosti in izboljševanje kakovosti pouka, hkrati pa omogoča spremljanje napredka učenca.

Ministrica sicer pričakuje še nekaj razprav na omenjene ključne pripombe. Do avgusta bodo na podlagi prispelih pripomb in predlogov pripravili "popravljen" osnutek novele, nato pa pripravili še nekaj razprav tudi s strokovno javnostjo in vsemi vpletenimi deležniki.