c S

Najboljši mladinski startup leta so Compatki

03.07.2017 08:23 Ljubljana, 30. junija (STA) - V Ljubljani je danes potekala sklepna konferenca ustvarjalnih krožkov mladinske organizacije Ustvarjalnik ter tekmovanje za naj mladinski startup 2017. Na dogodku je svoje ideje predstavilo osem mladinskih podjetij, ki so se po dopoldanskem predizboru uvrstile v finale. Komisijo pa je najbolj prepričala ideja Compatki.

Compatki so produkt, ki imajo enak namen kakor vsakdanji copati, le da te uporabljajo invalidi, je pojasnila zmagovalka Sara Hrašar. Dijakinja Gimnazije Celje center je za nagrado prejela mesto na prestižni podjetniški univerzi Watson v ZDA.

V finalu se je skupno pomerilo osem ekip, šest iz Slovenije ter dve iz Madžarske. Finaliste so izbrali na dopoldanskem delu dogodka, kjer se je komisiji predstavilo vseh 24 ekip, ki so čez leto sodelovale v šesti sezoni Ustvarjalnikovih podjetniških krožkov.

V finalu so se poleg zmagovalne ideje predstavile še ekipe Fogy, Photon, The mistery book project, Skippero, Najdi prakso, Orient in Glukagen.

Kot je pojasnil vodja Ustvarjalnika Matija Goljar, v programu podjetniških krožkov mlade učijo, kako iz hobija ustvariti prihodke. "Vizija Ustvarjalnika je namreč, da ustvarjamo svet, kjer mladi niso omejeni s svojimi okoliščinami, ker si znajo iskati svoje priložnosti ter iz tistega, v čemer so dobri, ustvariti vir prihodka."

Mlade podjetnike sta na dogodku nagovorila tudi gosta Andy Seth, ki je že pri svojih 20 letih ustanovil investicijski sklad, vreden prek 100 milijonov dolarjev, ter Eric Glustrom, ki ga je revija Forbes uvrstila na svoj seznam 30 najbolj vplivnih posameznikov do 30 let.

Ustvarjalnik je mladinski podjetniški peskovnik, v katerem mladi razvijajo svoje prve podjetniške ideje. Pomagajo jim z mentorstvom, podjetniškimi dogodki in krožki, ki jih organizirajo v Sloveniji, na Madžarskem, v Romunuji, Estoniji in na Poljskem.

Tretjina slovenskih šol je že gostila Ustvarjalnikove delavnice, v katerih je sodelovali več kot 3200 mladih. Mladi so v okviru delavnic izpeljali že 58 projektov, 12 bivših dijakov pa je s pomočjo Ustvarjalnika prejelo štipendije za študij v tujini ali investicijo za svoj projekt, s katerim zdaj nadaljujejo.