c S

Svetlik ljubljansko univerzo zapušča v "dobri kondiciji"

28.06.2017 14:16 Ljubljana, 28. junija (STA) - Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik je ocenil, da univerzo zapušča v "dobri kondiciji". "Rezultati, ki smo jih dosegli v teh štirih letih, so obetavni, a bili bi še boljši, če bi delali v boljših razmerah," je dejal na današnji, predvidoma zadnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil dosežke v mandatnem obdobju 2013-2017.

Univerza je po Svetlikovi oceni, ki se mu mandat izteče konec septembra, najboljše rezultate dosegla pri internacionalizaciji, kjer so povečali število tujih študentov na izmenjavi. Lani se je to v primerjavi z letom 2013 povečalo za 45 odstotkov, kar je več, kot so načrtovali v strategiji univerze 2020.

Prav tako se je za devet odstotkov povečalo število mednarodnih projektov in njihova vrednost za 20 odstotkov. Žal pa se število in vrednost domačih projektov ni povečalo, financiranje raziskovanja s strani agencije za raziskovalno dejavnost je zmanjšano za več kot 20 odstotkov, je izpostavil Svetlik. Univerza je sedaj po njegovem mnenju mnogo bolj vpeta v mednarodni prostor, kot je bila poprej.

V zadnjih štirih letih je univerza po Svetlikovih navedbah vzpostavila tudi sistem kakovosti raziskovanja in izobraževanja, z novim statutom so uredili notranje razmere in delo izven univerze. A ne gre pozabiti, da je v teh letih univerzo zapustilo skoraj 50.000 diplomantov, je spomnil. Z dvigom kakovosti se univerza uvršča med tri odstotke najuglednejših univerz v svetu.

"Pri številu mednarodnih objav smo skromnejši, saj se je to povečalo le za štiri odstotke, citiranost objavljenih del za 50 odstotkov," je navedel Svetlik in dodal, da so dobili tudi prvi dve štipendiji v evropskih projektih.

V nadaljevanju se je Svetlik dotaknil tudi financiranja univerze. Ocenil je, so bile finance v teh letih zelo skromne. "Poskušali smo delati po najboljših močeh s sedanjimi sredstvi, ki na srečo več ne padajo, a na našo nesrečo se bistveno finančno stanje ni izboljšalo," je opozoril.

Ob tem je glavna tajnica univerze Mihaela Bauman Podojsteršek pojasnila, da so v letu 2013 dobili za študijsko dejavnost manj kot 160 milijonov evrov. "Začeli smo leta 2013 z bistveno manj sredstvi, kot leta 2011. Kljub temu smo uspeli ohraniti vlaganje z lastnimi sredstvi v infrastrukturo oz. v investicije," je dejala. Poleg tega so bili uspešni pri pridobivanju evropskih projektov namenjenih investicijam, ki so jih dokončali v tem mandatu.

Kar 83 odstotkov prejetih sredstev univerza po njenih besedah namenja za pokrivanje plač, preostalih 17 odstotkov ne zadošča za pokrivanje vseh materialnih stroškov, tako da jih sofinancirajo iz drugih virov, je med drugim poudarila in dodala, da so v tem času število zaposlenih zmanjšali za 500.

Prav tako so uspeli sanirati stanje na nekaterih članicah. "Zdaj nobena članica univerze ni v rdečih številkah. Pri izobraževanju se je vsaj deloma stabiliziralo stanje v tem smislu, da nismo več prepuščeni dnevni politiki, kot smo bili v preteklosti," je še dodal Svetlik.

Vodenje ljubljanske univerze bo 1. oktobra kot 44. rektor prevzel Igor Papič.