c S

Na svetu za študentska vprašanja ni večjih nasprotovanj zakonu za urejanje položaja študentov

27.06.2017 07:57 Ljubljana, 26. junija (STA) - Svet vlade za študentska vprašanja je na današnji seji obravnaval predlog zakona za urejanje položaja študentov, za katerega so na ŠOS zbrali tudi podpise podpore. Ministrica Maja Makovec Brenčič meni, da je prav, da študenti naslavljajo pravice, ki jih je smotrno obravnavati tudi v prihodnje. ŠOS pa veseli, da ni večjih nasprotovanj zakonu.

"Seznanili smo se z gledišči resorjev. Gre namreč za predlog zakona, ki naslavlja pet resorjev, zato moramo tudi na vladni strani vsak najprej na svojem področju proučiti študentske predloge, nato pa pripraviti skupno mnenje," je po seji v izjavi za medije pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Zato si bodo v resorjih po njenih besedah vzeli nekaj časa, tudi za preračune.

Predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Aleksandra Sprema veseli, da ni večjih nasprotovanj njihovemu zakonskemu predlogu, kar označuje kot "korak v pravo smer". "V zgolj tednu dni nam je uspelo zbrati dobrih 16.000 podpisov podpore, ki jih bomo v torek predali predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, kot dodatno podkrepitev, da je ta naš zakon dejansko odraz potreb študentk in študentov pri nas," je dejal.

Študentska organizacija je namreč v začetku maja pripravila predlog zakona za urejanje položaja študentov, s katerim želijo urediti pet področij študentskih pravic: dohodnino, štipendije, prehrano, zdravstveno zavarovanje ter status, še posebej za posebne skupine študentov. Glavni namen zakona je, da se sprosti določen del varčevalnih ukrepov za dijake in študente, ki jih je leta 2012 uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ.

Predlog je v zakonodajni postopek v začetku junija vložil Brglez kot "prvi med poslanci". Čeprav zakona ŠOS ne vlaga z mehanizmom pobude volivcev (s 5000 podpisi), ampak preko poslanca, so se v ŠOS po navedbah Sprema odločili podporo zakonu poiskati tudi v javnosti, predvsem med študenti in dijaki.