c S

VDC Zagorje s pomočjo humanitarnih akcij do novega kombija

07.06.2017 12:56 Zagorje ob Savi, 07. junija (STA) - Varstveno delovni center (VDC) Zagorje ob Savi je s pomočjo več humanitarnih akcij zbral 43.000 evrov sredstev, potrebnih za nakup novega kombija, ki bo služil 130 uporabnikom VDC Zagorje. Kombi v zavodu uradno prevzemajo danes, ob tem pa direktorica VDC Zagorje Špela Režun opozarja na sistemske pomanjkljivosti financiranja potreb uporabnikov.

Sredstva za nakup novega kombija so zbirali od novembra 2015, največ, to je 25.000 evrov, pa je bilo zbranih v okviru okoljske in humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov, je STA povedala Režunova.

Nov kombi bodo uporabljali za prevoze uporabnikov centra, med drugim za obiske terapij, zdravnikov, na organizirane aktivnosti in na delo.

Med drugim bo nov kombi koristil tistim uporabnikom, ki živijo pri svojih domačih in ki jim, kot opozarja Režunova, zakonodaja ne omogoča sistemskega financiranja drugih prevozov, razen prevozov od doma do VDC. Sami svojci pa mnogokrat prevozov do zdravstvenih in drugih ustanov zaradi različnih razlogov ne morejo sami opravljati ali organizirati.

V VDC Zagorje je takšnih uporabnikov, ki živijo doma, okoli 110, prevoze, kadar ne gre za prevoze do VDC, pa zdaj financirajo lokalne skupnosti, je povedala Režunova. Prav na te težave in pomanjkljivosti zakonodaje želijo danes opozoriti tudi z novinarsko konferenco v Zagorju ob Savi, na kateri sodelujejo tudi župani Zasavja.

Sistemska zakonodaja v Sloveniji ne sledi zadosti usmeritvam, da bi osebe z motnjami v duševnem razvoju živele čim bolj samostojno zunaj institucij, poudarja Režunova, ki opozarja tudi na problem financiranja zdravstvene nege v institucionalnem varstvu, saj je enaka storitev v različnih zavodih različno ovrednotena.