c S

Rektor mariborske univerze ob izjavah sindikalistke močno prizadet

06.06.2017 08:08 Maribor, 05. junija (STA) - Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je na današnjem začetku glavne obravnave v zasebni tožbi, ki jo je vložil zoper sindikalno predstavnico Marijo Javornik Krečič zaradi domnevne razžalitve, pojasnil, da je bil ob njenih izjavah močno prizadet, zato se je tudi odločil za tožbo. "Kritika ni problem. Žalitve so nekaj povsem drugega," je dejal.

Rektor toži predsednico Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) na mariborski univerzi Javornik Krečičevo, ker je v članku za časnik Večer na temo očitkov o spolnem nadlegovanju na rektoratu označila rektorjev odziv za seksizem. Užaljen se Tičar čuti tudi zaradi članka časnika Dnevnik na temo naročanja pravnega mnenja o pogojih za njegovo upokojitev na stroške univerze, v katerem je Javornik Krečičeva to potezo označila za malverzacije, s katerimi naj bi rektor skušal zaobiti zakonske določbe.

Potem ko je Javornik Krečičeva na predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Mariboru na začetku maja vztrajala pri izrečenih besedah, se je danes začela glavna obravnava.

Najprej je pred sodni senat stopila obtožena in ponovila, da ne zanika teh svojih besed, a da jih ne smatra za žalitev. "Te besede sem izrekla v kontekstu sindikalnega boja. Ne z namenom razžalitve, ampak kot kritiko dela rektorja, kar je javna funkcija," je dejala.

Podrobno je opisala dogajanje na univerzi v zadnjih nekaj letih, med drugim polemike okoli nujne upokojitve rektorja in obtožbe na račun Tičarjevega tesnega sodelavca Teodorja Lorenčiča. Kot je dejala, je bila v prvem primeru kritična do rektorja zaradi naročanja posebnega pravnega mnenja pri zasebnem inštitutu brez razpisa ter ustreznih sklepov senata in upravnega odbora univerze, a na stroške univerze, medtem ko drugi zaposleni na univerzi niso prejemali ustreznega plačila za svoje delo. V drugem primeru pa sta jo zmotila rektorjev molk ob potrjenih očitkih o spolnem nadlegovanju in mobingu ter njegova prizanesljivost do Lorenčiča, ki še vedno ostaja zaposlen na univerzi.

"Tožbo rektorja vidim kot maltretiranje in discipliniranje tistih, ki si upamo dvigniti glas ob nepravilnostih, ki se dogajajo na univerzi," je izpostavila.

Kot prva priča je nastopil Tičar in pojasnil, zakaj se je odločil za tožbo. Kot je dejal, sta ga omenjena članka, še posebej očitki o seksizmu, osebno zelo prizadela, saj je v svoji dolgoletni karieri stalno dokazoval nasprotno. "Vedno sem podpiral sposobne ljudi, ne glede na spol, tudi pri imenovanjih na vodilne položaje," je poudaril in dodal, da je bila zaradi teh izjav prizadeta celotna njegova družina.

Glede primera Lorenčič je pojasnil, da je sprožil vse potrebne postopke v skladu s statutom in poslovnikom univerze. "Obstajajo določena pravila in roki, ki se jih moramo držati, sicer so lahko posledice še hujše," je opozoril. Glede pravnega mnenje in upokojitve pa je poudaril, da je bil zakonito izvoljen za rektorja in ko so se pojavila določena vprašanja, jih je želel razčistiti na najbolj jasen in nedvoumen način. Da mu nekdo zaradi tega očita, da želi nezakonito ostati na položaju, se mu zdi žaljivo ne le zanj, ampak za celotno univerzo.

V nadaljevanju naj bi kot priče zaslišali še avtorja članka v Dnevniku Tomaža Klipšteterja, avtorico članka v Večeru Jasmino Cehnar in rektorjevo soprogo Jolando Tičar.

V primeru, da bo sodišče ugodilo tožniku, Javornik Krečičevi grozi denarna kazen ali do šest mesecev zapora. Tičar si želi predvsem javnega opravičila, zato tudi ni vložil premoženjsko-pravnega zahtevka. Obtoženi je na predobravnavnem naroku ponudil, da umakne tožbo, če bi preklicala svoje besede in se mu opravičila. A Javornik Krečičeva na to ni pristala.