c S

Tridnevni Znanstival na ljubljanskih ulicah z zanimivimi delavnicami in poskusi

02.06.2017 09:22 Ljubljana, 02. junija (STA) - V Stritarjevi ulici v Ljubljani se danes začenja tridnevni Znanstival 2017, ki bo že tretje leto obiskovalcem vzbujal radovednost z znanstvenimi delavnicami, šovi ter zanimivimi poskusi. V vrtu eksperimentov se bodo z zanimivimi znanstvenimi problemi predstavile fakultete in srednje šole, nekaj dogodkov pa bo potekalo tudi v Hiši eksperimentov.

Nacionalni inštitut za biologijo bo denimo v vrtu eksperimentov predstavil ekološke raziskave Morske biološke postaje Piran in dejavnosti oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo. V vrtu eksperimentov bodo predstavili tudi postopke odkrivanja prisotnosti koristnih in škodljivih mikroorganizmov na rastlinah in v morju. Javnost bodo pozvali k aktivnemu pristopu varovanja morja ob svetovnem dnevu oceanov, so sporočili z Nacionalnega inštituta za biologijo.

Fakulteta za elektrotehniko se bo med drugim letos predstavila s sistemom, ki omogoča, da se uporabnik s pomočjo 3D-očal postavi v kožo kolesnega mobilnega robota, ki je opremljen s stereo kamero. Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo pa bo z modelom podtalnice prikazala osnovne zakonitosti gibanja podzemne vode in širjenja onesnaženja pod površjem Zemlje. Zdravstvena fakulteta pa bo predstavila avtomatski defibrilator in temeljne postopke oživljanja, je zapisano na spletni strani Znanstivala.

Hiša eksperimentov se bo predstavila s Feniksperimentom - razstavo, ki se "prerodi" vsak četrti dan. Vrata hiše eksperimentov pa bodo "priprta", kar pomeni, da bo vstop možen ob vnaprej določenih terminih, je zapisano na spletni strani Znanstivala.

Znanstival je festival dogodivščin, znanstvenih predavanj, eksperimentnih delavnic, doživetja, Vrta eksperimentov ter Hiše eksperimentov in je namenjen vsem starostim in vsem spolom. Edini pogoj za udeležbo je radovednost. Festival je za obiskovalce zunanjih prireditev brezplačen, za vstop v Hišo eksperimentov pa velja polovična cena, je še zapisano na spletni strani Znanstivala.