c S

Ministrica še upa na soglasje glede delovne zakonodaje

01.06.2017 14:21 Ljubljana, 01. junija (STA) - Koalicija je danes ministrici za delo Anji Kopač Mrak dala še teden dni časa, da socialni partnerji le dosežejo določen konsenz glede sprememb delovne zakonodaje. "Verjamem, da je to mogoče," je po seji vlade povedala ministrica.

"Daje nam še kakšen teden časa, da vsi socialni partnerji, ki smo vključeni v pogajanja, razmislimo o tem, ali je vseeno možen kakšen konsenz," je na novinarski konferenci po seji vlade na novinarsko vprašanje o odločitvi koalicije odgovorila ministrica.

"Verjamem, da je to mogoče, saj na koncu ne bi smeli gledati le na interese vsakega posameznega partnerja, ampak gre za socialni dialog, ki je naša skupna vrednota. Upam, da bomo v tem tednu še našli kakšno možnost in da vseeno zapremo te spremembe," je povedala.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po današnjem srečanju koalicije dejala, da je ministrica prejšnji teden očitno napačno ocenila, da socialni dialog teče dobro. Koalicija po njenih besedah sedaj o ministrice pričakuje, da do naslednjega tedna "pripravi usklajen in možen predlog za to, da se bo obravnava paketa delovne zakonodaje lahko nadaljevala".

Pogajanja o spremembah zakonov o delovnih razmerjih, o trgu dela in o inšpekciji dela so se v torek končala neuspešno. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je odstopila od pogajanj, ker se ni strinjala s predlogom, da bi lahko inšpektor delodajalcu, ki ne bi pravočasno izplačal plač, prepovedal opravljanje dejavnosti, sindikati pa niso podprli predloga glede sporazumne prekinitve delovnega razmerja z odpravnino delavcu.

Sindikati so izrazili pričakovanje, da v nadaljnje postopke ne bodo šli predlogi sprememb, o katerih med socialnimi partnerji ni soglasja.