c S

Glavni odbor Sviza soglasno za ponoven protestni shod pred vlado

31.05.2017 07:45 Ljubljana, 30. maja (STA) - Glavni odbor Sviza je bil na današnji izredni seji "skrajno kritičen do predloga vlade na pogajanjih za odpravo anomalij v javnem sektorju, ki zaradi enostranskosti in nepravičnosti ogroža uspešen zaključek pogajanj", so sporočili iz sindikata. Člani glavnega odbora so se zato soglasno zavzeli za organizacijo ponovnega protestnega shoda pred vlado.

"Na shodu bomo zahtevali takojšen podpis dogovora za zaposlene s plačami do 26. plačnega razreda," so napovedali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Za Sviz je ključnega pomena, da se sklene dogovor o odpravi anomalij pri vrednotenju najslabše plačanih delavcev, ki so v vseh delih javnega sektorja. Ne le sindikati, tudi premier Miro Cerar je ob podpisu lanskoletnega dogovora izrazil zadovoljstvo, ker je bil narejen konkreten korak naprej za tiste, ki dobivajo najnižje plače, so spomnili v sindikatu.

"Nepremišljen in enostranski vladni predlog ta cilj spodmika, ker izrazito selektivno zvišuje plače na delovnih mestih z univerzitetno izobrazbo, ki jih ni mogoče razumeti kot odpravljanje anomalij v plačnem sistemu," so opozorili v Svizu. Po njihovem mnenju vladni predlog na delovnih mestih z univerzitetno izobrazbo anomalij ne odpravlja, temveč jih izrazito poglablja.

"V resnici ne gre za odpravo anomalij, ampak za podobna interesna zvišanja - za katerimi stoji vlada -, kot so jih pred časom dosegli zdravniki," so kritični v sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. Izrazili so razočaranje, ker odgovorov na vprašanja, ki so jih zastavili v odprtem pismu vladi, še vedno niso prejeli.

"Konfederacija sindikatov javnega sektorja, katere član je Sviz, je v zadnjem krogu pogajanj predlagala, naj se dogovor sklene v dveh korakih: najprej za zaposlene z nižjimi plačami, do 26. plačnega razreda, ki tudi po prepričanju predsednika vlade živijo najtežje, v drugem koraku pa se anomalije odpravijo tudi za ostale," so pojasnili v sindikatu.

Ker po navedbah Sviza "razvoj dogodkov na pogajanjih ogroža uresničitev zahtev po izboljšanju plač, hišnikov, kuharjev, peric, tajnikov in računovodij v skupini J ter pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic in vzgojiteljev, bo Sviz to zahtevo podkrepil z organizacijo ponovnega protestnega shoda pred vlado". Sviz bo shod organiziral v okviru Konfederacije sindikatov javnega sektorja in je takoj začel priprave.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je sicer v preteklem tednu opozoril, da je vladni predlog odpravljanja plačnih anomalij v javnem sektorju enostranski in do nekaterih skupin izrazito nepravičen. Izrazil je pričakovanje, da bodo v prvi vrsti izboljšali prejemke najnižje plačanim, a po njegovih navedbah vlada skozi predlog favorizira državno upravo in delo v agencijah.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v odzivu pojasnil, da ne želijo razprave o konkretnih predlogih in protipredlogih za odpravo plačnih anomalij prenesti v javnost. Zato po njegovih besedah javnosti v tem trenutku ne bodo posredovali poglobljenih vsebinskih odzivov, bodo pa še naprej aktivno sodelovali v pogajalskem procesu.