c S

Mladi se soočate z vprašanji, ki so bila za mojo generacijo nepredstavljiva

29.05.2017 14:25 Ljubljana, 29. maja (STA) - V DZ se je danes več kot sto mladih parlamentarcev zbralo na 27. zasedanju nacionalnega otroškega parlamenta, da bi razpravljali o svoji prihodnosti. Njihov gostitelj Milan Brglez je v uvodnem nagovoru ocenil, da se mladi danes soočajo z vprašanji in problemi, ki so bili za njegovo generacijo in mnoge nekoliko mlajše od njega, nepredstavljivi.

Osrednja tema letošnjega srečanja, ki ga tradicionalno pripravi Zveza prijateljev mladine Slovenije, Otroci in načrtovanje prihodnosti je po oceni predsednika DZ Brgleza aktualna, a hkrati zahtevna tema. Načrtovanje prihodnosti je odgovorna naloga vsakega izmed nas, "kaj šele za tiste, ki vas večina življenjskih radosti in najpomembnejših odločitev še čaka", je dejal.

Ob tem se je ozrl v čas svojega otroštva in ocenil, da se njegovi generaciji in tudi mnogim mlajšim od njega ni bilo denimo treba obremenjevati z vprašanjem varnosti, z vprašanji varstva okolja in nevarnostjo podnebnih sprememb. Tudi tedanji medsebojni odnosi so bili ob odsotnosti pametnih telefonov, računalnikov in družbenih omrežij po njegovih besedah pristnejši.

"Način, na katerega smo živeli, ter družba, v kateri so nas starši vzgajali, sta pustila pomemben pečat na vrednotah, v skladu s katerimi smo odraščali in v skladu s katerimi se trudimo delovati še danes," je dejal. Prepričan je, da si tudi današnja mladina želi družbe, v kateri solidarnost, enakopravnost, sočutje do sočloveka ter odgovornost do družbenega in naravnega okolja ne bodo postavljeni pod vprašaj.

Izrazil je veselje, da so mladi s svojimi svežimi idejami optimistično pripravljeni sooblikovati družbo. Zasedanje v DZ je po njegovem prepričanju posebna izkušnja, še bolj pomembne pa so izkušnje, ki so jih že pridobili s sodelovanjem na drugih zasedanjih, saj so "neprecenljiva popotnica za naprej". Mladi so namreč v tem šolskem letu že razpravljali na razrednih, šolskih, občinskih in regijskih otroških parlamentih.

Mlade parlamentarce je pozdravil tudi premier Miro Cerar in jih pohvalil za angažiranost. "Tisti, ki ste tukaj, ste očitno bolj družbeno aktivirani in motivirani kot vaši vrstniki," je dejal. Poudaril je, da je njihova vloga zelo pomembna, saj so glasniki volje mladih. Pozval jih je, naj bodo pri podajanju stališč odločni, a potrpežljivi, da bodo imeli upoštevali celotno generacijo, ne le posameznikov, in da naj ne zapostavljajo ranljivih skupin.

V dopoldanskem delu je sicer 114 mladih parlamentarcev po uvodnih nagovorih in izvolitvi predsedstva najprej po skupinah razpravljalo o prihodnosti, vrednotah in okolju ter o tem, kdo so in kakšni ljudje želijo postati, pozneje pa so svoja razmišljanja predstavili na plenarnem zasedanju.

Razpravi so se poleg Brgleza in Cerarja pridružili med drugim še ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, minister za kulturo Tone Peršak, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ter poslanca Jani Möderndorfer (SMC) in Violeta Tomić (ZL).