c S

V Tržiški šoli bodo na ogled postavili preparat medveda

26.05.2017 09:08 Tržič, 26. maja (STA) - Lovska zveza Slovenije (LZS) bo danes Osnovni šoli Tržič predala dermo-plastični preparat rjavega medveda. Ta bo skupaj z opisom živalske vrste stalno na ogled in bo omogočal spoznavanje največje v Sloveniji živeče zveri. Gre za enega izmed načinov lovske zveze za ozaveščanje mladih o varovanju naravnega okolja.

LZS si v okviru svojega poslanstva med drugim prizadeva na različne načine ozaveščati mladino o značilnostih in načinih varovanja naravnega okolja, pomenu ohranjanja prostoživečih živali in sobivanju z njimi. Ob tem mladim skušajo razložiti vlogo in pomen lovstva pri ohranjanju narave.

Običajno je, da lovci otrokom spregovorijo pri pouku, še pogosteje pa v okviru šole v naravi in ob obiskih gozdnih učnih poti. Tokrat pa se je komisija mladi in lovstvo pri Lovski zvezi Slovenije ob izkazanem interesu tržiške šole odločila šoli podariti preparat rjavega medveda.

Truplo mladega medveda, ki ga je povozil vlak, je v učne namene odstopila Lovska družina Rakek. Komisija je poskrbela za prepariranje živali in v sodelovanju z vodstvom šole poskrbela za umestitev medveda v šolski prostor, kjer ga spremljajo informacije z opisom in življenjskimi značilnostmi rjavega medveda ter napotki za sobivanje.

Čeprav na območju Tržiča medved ni stalen prebivalec, ga je v teh krajih mogoče občasno zaslediti ali celo videti na njegovih, že stoletja utečenih poteh. Predstavitev v tržiški šoli pa predstavlja novo priložnost spoznavanja te največje zveri na Slovenskem.

Tovrsten način predstavljanja narave v šolskem okolju je plod sodelovanja med vzgojno izobraževalnimi ustanovami ter lovsko organizacijo, je pa dokaj redek dogodek. Na tak način kot v Tržiču je na ogled le še mali medved v osnovni šoli v Mostu na Soči, kjer so uredili celotno biološko učilnico.

"Naša želja je, da bi do podobnega rezultata prišli tudi v tržiški šoli," je za STA povedal predsednik komisije mladi in lovstvo pri LZS Marko Mali in dodal, da so podobno podarili preparat vidre osnovni šoli v Starem trgu pri Ložu, čakajo pa na predajo še ene vidre, in sicer v center šolskih in obšolskih dejavnosti na Medvedjem Brdu.

Šolam podarjajo živali, ki niso bile uplenjene, temveč so poginile v naravi. "Želimo pokazati, da lovstvo ni samo plenjenje živali, temveč gre za kompleksen odnos do narave," je dejal Mali in dodal, da so lovci pogosto v družbi prikazani v precej negativni luči.

"Želimo, da ljudje razumejo naše poslanstvo in da nismo tu samo za to, da ubijamo," je izpostavil Mali, ki si želi, da bi bila lovska kultura bolje predstavljena kot nekaj, kar je v družbi potrebno. Gre namreč tudi za iskanje ravnotežja med željami kmetov in gozdarjev, ki jim divjad povzroča škodo, ter zaščitnikov živali.