c S

Sklad Toneta Pavčka že deset let vzpodbuja učenje ruščine v slovenskih šolah

22.05.2017 13:09 Ljubljana, 22. maja (STA) - Sklad Toneta Pavčka praznuje deset let delovanja, ki se je začelo leta 2007 z deklaracijo o sodelovanju na področju promocije ruskega jezika in kulture v slovenskem šolstvu, ki so jo podpisali Društvo Slovenija Rusija, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter rusko veleposlaništvo. Sklad je doslej finančno podprl 120 projektov 40 šol.

Kot je na novinarski konferenci povedala koordinatorica sklada Julija Mesarič, so raznovrstni projekti s področja ruskega jezika in kulture združili skoraj 12.500 učencev in dijakov iz več kot 70 osnovnih šol in srednjih šol iz vse Slovenije. Kot posreden uspeh pa je navedla, da se je v desetih letih število kandidatov, ki opravljajo ruščino na splošni maturi, povečalo skoraj trikrat.

Kot primere dobrih praks je izpostavila sodelovanje z gimnazijami Poljane, Škofja Loka in Celje-Center, med projekti pa tradicionalni festival ruskega jezika Rusijada, ki že šest let poteka marca v Škofji Loki, Teden ruskega filma v organizaciji škofjeloške gimnazije, vrsto dogodkov, povezanih z rusko kulturo na celjski gimnaziji, in decembrsko praznovanje otrok iz dvojezičnih družin, ki ga pripravlja Vesela dRuščina.

Sklad sredstva - proračun sklada se giblje med 22.000 in 25.000 evrov na letni ravni - razdeljuje na dveh razpisih, na katere se lahko prijavijo šole s svojimi projekti. Za to je namenjenih 70 odstotkov sredstev. Ostala sredstva pa pridobijo stalni projekti. Med njimi je Julija Mesarič navedla izobraževanje mladih v Zvezdnem mestu, ki deluje pod moskovsko oblastjo, v okviru katerega se je doslej štirih ekskurzij udeležilo 130 otrok iz Slovenije skupaj s poznavalcem kozmonavtike Vojkom Kogejem, ter mednarodni festival otroške pesmi Veseli veter.

Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev je poudaril, da je Sklad Toneta Pavčka z leti postal ugledna ustanova, ki jo poznajo tudi v Rusiji, predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina pa je spomnil na njegove začetke. Kot je dejal, so pred desetimi leti ugotavljali, da je bila kljub dobremu gospodarskemu sodelovanju z Rusijo in številnimi ruskimi turisti, ki so prihajali v Slovenijo, zastopanost ruščine po osnovnih in srednjih šolah zelo slaba. Sodeč po raziskavi, jih večina niti cirilice ni znala, je dodal.

Zato so se povezali s tedanjim ministrom za šolstvo Milanom Zverom, rusko ambasado in dvema podjetjema, za katerega je rusko tržišče eno najpomembnejših - Krko in Rikom - in tako je po Geržinovih besedah nastala "nenavadna kombinacija, sestavljena iz gospodarstva, ministrstva in civilne iniciative", ki je prinesla uspeh. Ob tem je opozoril tudi na požrtvovalnost številnih učiteljev ruščine in mentorjev.