c S

Na konferenci Dan Afrike o izzivih in priložnostih na črni celini

18.05.2017 08:32 Brdo pri Kranju, 18. maja (STA) - Na Brdu pri Kranju se bo danes začela dvodnevna mednarodna konferenca Dan Afrike, ki bo posvečena mladim in ustvarjanju delovnih mest, gospodarskemu in kulturnemu povezovanju afriških držav ter sodelovanju med Evropsko unijo in Afriko.

Šesto konferenco Dan Afrike, ki jo skupaj s partnerji organizira zunanje ministrstvo, bodo z nagovori odprli zunanji minister Karl Erjavec, veleposlanica Alenka Suhadolnik, minister za nacionalno razvojno načrtovanje Zambije Lucky Mulusa in stalni predstavnik Afriške unije pri EU Ajay K. Bramdeo.

Sledili bodo trije paneli, na katerih bodo razpravljali o izzivih in priložnostih na afriški celini ter pobudah za okrepitev sodelovanja med Slovenijo in afriškimi državami.

Prvi panel bo posvečen mladim in ustvarjanju delovnih mest. Afrika je z 200 milijoni mladih najmlajša celina, po ocenah se bo njeno prebivalstvo do leta 2063 povečalo na tri milijarde, pri čemer bo 30 odstotkov prebivalcev starih od 15 do 24 let. Hitro rastoče število mladih je močno gonilo sprememb in razvoja, ki slovi na mladih, hkrati pa družbo postavlja pred nove izzive glede dostopa mladih do izobraževanja in usposabljanja, vstopa na trg dela in sodelovanja v političnem življenju, so v izhodiščih za razpravo zapisali organizatorji.

Na drugem panelu bodo razpravljali o gospodarskem in kulturnem povezovanju afriških držav. Kot poudarjajo organizatorji, je Afrika v marsikaterem pogledu razdeljena celina, po stopnji gospodarske razvitosti, nekompatibilni in nepovezani infrastrukturi, versko, šibko je regionalno povezovanje. Zato je nujno tesnejše gospodarsko povezovanje, zbliževanje ekonomskih in davčnih politik ter vodenje medkulturnega dialoga.

Tretji panel z naslovom EU-Afrika: Skupni izzivi in skupna vizija bo posvečen sodelovanju med Evropo in črno celino, ki ju povezujeta prepletena zgodovina in globalna odgovornost. V zadnjih desetletjih sta celini doživeli pomembne spremembe, ki so spodbudile njuno sodelovanje, skupna odgovornost za nove izzive pa zahteva, da sodelujeta še tesneje, so zapisali organizatorji.

Drugi dan konference bo gospodarsko obarvan. Najprej se bosta predstavili afriški državi v žarišču, to sta letos Slonokoščena obala in Zambija, nato pa še slovensko gospodarstvo. V ospredju bodo informacijsko-komunikacijske tehnologije, kmetijstvo ter vode in reciklaža odpadkov.

Pred konferenco je v torek in sredo potekal kulturni in akademski program, ki je osvetlil bogato dediščino in sodobno kulturo afriške celine.