c S

Na ljubljanski univerzi volijo rektorja

16.05.2017 08:27 Ljubljana, 16. maja (STA) - Okoli 46.000 zaposlenih in študentov ljubljanske univerze bo danes potrjevalo Igorja Papiča kot edinega kandidata za mesto rektorja za obdobje 2017-2021. Za izvolitev aktualni dekan fakultete za elektrotehniko Papič potrebuje 50 odstotkov veljavnih glasov. Volitve bodo potekale na vseh 23 fakultetah in treh akademijah med 8. in 16. uro.

Volitev se bo tokrat lahko udeležilo okoli 5730 zaposlenih na fakultetah in akademijah ter okoli 40.000 študentov. Rektorja se po sprejetih spremembah pravilnika o volitvah organov univerze voli po dvokrožnem in neposrednem sistemu, kar pomeni, da so volitve neposredne in potekajo sočasno na vseh članicah in rektoratu.

Prvič v zgodovini univerze imajo neposredno volilno pravico tudi študentje. V skladu s spremenjenim statutom univerze imajo volilno pravico visokošolski učitelji, znanstveni delavci ter visokošolski in raziskovalni sodelavci, zaposleni na univerzi vsaj za polovični delovni čas, študentje ter strokovno administrativni in tehnični delavci.

Papič je kot edini kandidat za najvišji položaj na univerzi v zadnjem mesecu imel več javnih nastopov, na katerih je predstavljal svoj program. V njem je izpostavil predvsem potrebo po kakovostnem razvoju univerze. Velik poudarek pripisuje sodelovanju s študenti v boju za čim bolj kakovosten študij.

Glede na predstavitve in opravljene razgovore z zaposlenimi na univerzi in študenti Papič, kot je dejal za STA, pričakuje podporo na volitvah. Če bo potrjen, bo septembra stopil na čelo ljubljanske univerze kot 44. rektor.

Sedanjemu rektorju Ivanu Svetliku, čigar rektorovanje je zaznamovala predvsem afera dodatkov za stalno pripravljenost, se štiriletni mandat izteče septembra.