c S

Družine so po opozorilu ZN pomembne pri izobraževanju otrok; v Sloveniji se je število otrok v vrtcih zelo povečalo

15.05.2017 09:38 Ljubljana, 14. maja (STA) - Mednarodni dan družin, 15. maj, letos poudarja vlogo družine in družinskih politik pri izobraževanju in blaginji družin. Združeni narodi želijo povečati ozaveščenost o vlogi družine pri vzgoji in izobraževanju otroka že v najzgodnejših letih. V Sloveniji se je v zadnjih desetih letih število otrok v vrtcih povečalo skoraj za polovico.

Združeni narodi (ZN) se ob mednarodnem dnevu družin, ki letos poteka pod geslom Družine, izobrazba in blagostanje, še posebej osredotočajo na vlogo družine pri spodbujanju izobraževanja v zgodnjem otroštvu in možnosti vseživljenjskega učenja za otroke in mladino.

Izpostavljajo pomen vseh, ki skrbijo za družino, najsi bodo to starši, stari starši ali otroci. Pri tem poudarjajo vlogo, ki jo ima izobrazba staršev za blaginjo otrok. V ospredje postavljajo primere dobrih praks pri usklajevanju družinskega in poklicnega življenja, ki bi bili lahko v pomoč staršem.

ZN želijo z mednarodnim dnevom poudariti pomen znanja in veščin za trajnostni razvoj, ki se med drugim navezujejo na človekove pravice, enakost med spoloma, kulturo miru in nenasilja ter na kulturno raznolikost.

Vlada poziva k podpori vsem družinam v njihovi različnosti

Slovenska vlada ob mednarodnem dnevu opozarja, da je "družina ena od osnovnih celic naše biti". "Je tista, ki nas opredeljuje tudi kot posameznika. V njej se učimo enakopravnosti, odgovornosti, solidarnosti," so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Vlada zagotavlja, da se dobro zaveda, da je država dolžna poskrbeti za čim boljše varovanje koristi otroka z zakoni. Sredi aprila je začel veljati družinski zakonik, s katerim so prenovili ureditev, ki se v osnovi ni spreminjala vse od leta 1976. Osnovni cilj zakonika je zagotavljanje učinkovitejšega izvajanja načela varovanja koristi otroka in izboljšanje pravne varnosti pri odločanju o zakonskih in družinskih sporih.

Vlada ob opozorilih ZN o pomenu čim prejšnjega vključevanja otroka v vzgojo in izobraževanje navaja, da so v Sloveniji v predšolske izobraževalne institucije vključeni povprečno trije od štirih otrok. Spomnila je na statistične podatke, po katerih se je med šolskima letoma 2006/07 in 2015/16 število v vrtce vključenih otrok povečalo skoraj za polovico oz. za 47 odstotkov. V predšolsko vzgojo in izobraževanje je vključenih 91 odstotkov otrok, starih štiri in pet let.

Družine so v sodobni družbi različne. "Pomembno je, da jih prav vse podpiramo v njihovi različnosti, predvsem pa v skrbi za otroke, ljubečih odnosih in temeljni eksistenci," poudarja vlada.

Naložbe v otrokovo izobraževanje in razvoj odskočna deska iz revščine

Zveza družin v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) opozarja, da naložbe v varstvo otroka v prvih letih življenja, v njegovo izobraževanje in razvoj prispevajo k zmanjšanju vrzeli med otroki iz različnih socialno-ekonomskih okolij in kasneje pri tistih iz nižjih socialno-ekonomskih okolij pomenijo odskočno desko iz revščine in izključenosti.

"Otroci z odzivnimi starši, ki jih podpirajo, imajo pozitiven odnos do šolskega dela, dosegajo višje ocene in imajo večje karierne težnje," so opozorili v Zvezi družin. Kot so dodali, imajo takšni otroci manj čustvenih in vedenjskih težav, pri njih je manj osipa v šolah, prehod v odraslo dobo pa je bolj uspešen.

Zveza družin obeležuje mednarodni dan družin že več kot 20 let. V tem času so dan podaljšali v teden družine, ki letos poteka od 15. do 22. maja. V sodelovanju s kulturno umetniškimi organizacijami so pripravili vseslovensko akcijo Za družine brezplačno, ko muzeji in galerije ves teden ali en dan v tednu nudijo družinam prost vstop. Nekaj dejavnosti v tem tednu pa so pripravila tudi društva in zveze prijateljev mladine po Sloveniji.

Izobraževanje neizogibno za bolj kakovostno družinsko življenje

Nekatere nevladne organizacije opozarjajo na pomen izobraževanja takrat, ko se v družini zatakne. To je neizogibno za večjo kakovost družinskega življenja, je za STA poudarila Sabina Kerec iz Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan, ki nudi psihosocialno pomoč otrokom, mladostnikom in njihovim družinam. Program središča je bil med devetimi tovrstnimi programi, ki jih je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sofinanciralo v letu 2016.

Izobraževanje v najširšem pomenu je po besedah Kerečeve ključ, ki vodi k dostopu do informacij. Pomeni pomoč pri reševanju konkretnih družinskih težav na različnih področjih od vzgoje otrok do partnerstva, zdravja in socialnih stisk. Prispeva tudi h krepitvi in izboljšanju posameznikove samopodobe in samozavesti, je poudarila.

"Vseživljenjsko izobraževanje je pomembno za sleherno družino. Pomeni namreč podporo pri premagovanju ovir v družinskem življenju in sprotno reševanje težav, ki se vsakodnevno porajajo v njem," je poudarila.

V Slovenski filantropiji zagotavljajo, da se lahko vsakdo, ki želi pomoč iz zagate v družinskem življenju, obrne nanje. Pri njih namreč deluje program prostovoljskega servisa, na katerega se lahko obrne bodisi po elektronski pošti ali na telefonsko številko 01 430 12 88. "Takoj začnemo iskati rešitve," je za STA dejala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

Generalna skupščina ZN je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993.