c S

Na mariborski univerzi nadaljujejo postopke sprememb statuta

12.05.2017 11:05 Maribor, 12. maja (STA) - Mariborska univerza z današnjo sejo statutarne komisije nadaljuje postopke sprememb in dopolnitev statuta in ostalih aktov univerze, s katerimi bodo te prilagodili sprejetim zakonskim spremembam ter sodbam v upravnih sporih, ki jih je zoper pravilnik o napredovanju sprožil in tudi dobil visokošolski sindikat.

Kot so danes sporočili z Univerze v Mariboru, so med 15-dnevno javno razpravo prejeli nekaj vsebinsko strokovnih in smotrnih predlogov in pripomb, ki jih bodo ustrezno vključili v predlagane spremembe.

Bistvene vsebinske novosti se nanašajo na ustvarjanje pogojev za udeležbo drugih zaposlenih, ki doslej niso imeli volilne pravice, na rektorskih in dekanskih volitvah. Ob tem bodo s spremembami ustvarili pogoje za poplačilo zaposlenih skladno z napredovanji.

S predlaganimi spremembami bo univerza sredstva za poplačilo zagotovila na podlagi zakonov, statuta in aktov, ki bodo v prihodnje urejali tovrstna vprašanja. Kot so dodali, je ureditev "te neprijetne zapuščine prejšnjih vodstev univerze" že v svojem programu dela napovedal rektor Igor Tičar.

Spremembe in dopolnitve, ki so jih za javno obravnavo na predlog vodstva pripravile strokovne službe univerze, bodo poslej jasno definirale tudi področja, ki doslej niso bila celovito urejena. Tako bo med drugim jasno določen tehnični del prevzema vodenja univerze, kakor ga že določa zakon o visokem šolstvu in po katerem volivci izvolijo rektorja.

Uvedba rektorja kot akademskega starešine univerze na funkcijo bo še naprej ostala v pristojnosti senata, tehnična izvedba pa v rokah s strani senata imenovane osebe. Z uskladitvijo in spremembami statuta in ostalih aktov bodo celovito uredili tudi podlage za učinkovito delovanje ter razrešitev odprtih vprašanj.

Sicer pa bopo navedbah univerze s tem storjen le prvi korak na poti sprememb, ki bodo obravnavane in sprejete na sejah ostalih organov univerze, senatu in upravnem odboru. Glede na to, da je na nacionalni ravni v pripravi sprejem novega zakona, ki ureja področje delovanja univerz, bi bilo po njihovem v tem trenutku nesmiselno, da bi pripravljali nov statut, nato pa bi ga še enkrat prilagajali novi zakonodaji.

Kot je znano, je vrhovno sodišče lani v delovnem sporu razsodilo v korist visokošolskega sindikata in potrdilo, da neusklajevanje napredovanj v nazive pedagoškega kadra s plačami kljub interventnim ukrepom ni zakonito. Razsodba po navedbah sindikata zadeva okoli 30 odstotkov zaposlenih, ki jim je bila z nezakonitim pravilnikom od njegovega sprejetja leta 2010 naprej kršena pravica do ustreznega plačila.

Univerza v Mariboru bo morala zaradi neustreznih napredovanj po navedbah sindikata zaposlenim skupno vrniti okoli štiri milijone evrov, izplačilo pa pričakujejo že pri junijskih plačah. Na rektoratu so pred dnevi pojasnili, da natančen znesek dolga še ni dokončno znan, ker morajo zbrati najnovejše podatke in izračune iz računovodstev vseh fakultet, Študentskih domov in Univerzitetne knjižnice Maribor.

"Univerza bo denar zagotovila na podlagi zakonov, statuta in aktov, ki predpisujejo, kako postopati v takšnih primerih," je bilo vse, kar so takrat povedali v zvezi s tem, od kod bodo dobili denar za poplačilo dolga.

Tičar naj bi po poročanju Večera skušal doseči odlog poplačila dolga, dokler univerza ne uspe najeti potrebnega bančnega posojila, a mu na ministrstvu za javno upravo pri tem niso stopili v bran. Želel je najeti 1,8 milijona evrov kredita, kolikor naj bi bila višina dolga po ocenah rektorata, a za to ne dobi potrebnega soglasja.

Mariborska akademska skupnost ni zadovoljna niti s predlaganimi spremembami statuta, ki bi odločanje o delovnem razmerju rektorja iz upravnega odbora prenesle na njemu bolj naklonjen senat, pogodbo o zaposlitvi pa bi po novem podpisal najstarejši prorektor. S tem naj bi Tičar, ki je lani že izpolnil pogoje za upokojitev, pripravljal teren za nadaljevanje svojega delovnega razmerja do konca mandata.

Ker sindikat ocenjuje, da je predlog sprememb nespodoben ter v celotnem slovenskem visokošolskem prostoru in javnem sektorju popolni unikum, so rektorju predlagali, naj določbe, ki se nanašajo na njegovo delovno razmerje, umakne, "sicer se bo v slovenskem visokošolskem prostoru utrdil vtis, da se na mariborski univerzi namesto, da bi spoštovali načela zakonitosti ter odločitve sodnih in inšpekcijskih odredb, raje ukvarjajo s prilagajanjem aktov interesom vodstva univerze".