c S

S programom Le z drugimi smo za krepitev socialnih in državljanskih kompetenc učiteljev

11.05.2017 13:05 Ljubljana, 11. maja (STA) - Pedagoškim delavcem je za krepitev socialnih in državljanskih kompetenc na voljo program Le z drugimi smo, ki ga po vsej Sloveniji že eno leto izvajata Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ter Pedagoški inštitut. Ozaveščajo jih o pomenu spoštovanja različnosti in sobivanja v večkulturnem okolju, tudi v luči priseljenstva.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila vodja projekta Marina Lukšič Hacin, program obsega pet vsebinsko prepletenih 16-urnih seminarjev, ki pedagoškim delavcem v obliki predavanj in delavnic "širijo obzorja".

"Izrecno so namenjeni usposabljanju strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, od tistih v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, do drugih vzporednih institucij, kot so glasbene šole, in ljudskih univerz," je pojasnila Lukšič Hacinova in dodala, da so iz programa, ki je v celoti brezplačen in bo trajal do septembra 2021, izvzeti visokošolski učitelji.

Vsebinska področja seminarjev so vključevanje, slovenščina, medkulturna vzgoja in izobraževanje, ničelna toleranca do nasilja, spoštljiva komunikacija in reševanje konfliktnih situacij, človekove pravice, prostovoljstvo in zdrav življenjski slog ter medkulturni odnosi in integracija.

"Z ozaveščanjem o pomenu spoštovanja različnosti, medkulturnega sodelovanja in spoštljivega sobivanja v večkulturnih družbah krepimo oblikovanje vključujočih šolskih in razrednih skupnosti v vzgojno-izobraževalnih organizacijah," so poudarili izvajalci.

Seminarje izvajajo raziskovalci in visokošolski predavatelji z vseh treh slovenskih javnih univerz, Pedagoškega inštituta ter Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in tudi priseljenci s svojimi osebnimi izkušnjami.

Po oceni Alenke Gril, ki pedagoškim delavcem predava o spoštljivi komunikaciji, človekovih pravicah, prostovoljstvu in zdravem življenjskem slogu, seminarji med drugim "prispevajo k izboljšanju klime na šolah" in učni motivaciji učencev, učitelje pa ozavešča tudi o njihovi vzgojni vlogi, saj so otroci, kot je poudarila, odgovornost vseh, ne le staršev.

Lukšič Hacinova je še pojasnila, da seminarje na več načinov izvajajo po vsej Sloveniji. V sodelovanju z občinami in lokalnimi akterji, med katerimi so pogosto ljudske univerze ali posamezne osnovne in srednje šole, organizirajo regijska usposabljanja, izvajajo pa jih tudi prek individualnih naročil.

Od oktobra se je po trditvah izvajalcev seminarjev udeležilo več kot tisoč pedagoških delavcev po vsej Sloveniji in v zamejstvu. Program sicer poteka vzporedno s projektom Izzivi medkulturnega sobivanja, s poudarkom na strategijah, kako v šolo vključiti otroke priseljencev.