c S

Pahor na prireditvi Vzgojno-izobraževalnega zavoda v Smledniku

11.05.2017 07:28 Ljubljana, 10. maja (STA) - V Smledniku je danes potekala prireditev ob 70-letnici delovanja tamkajšnjega Vzgojno-izobraževalnega zavoda, prvega povojnega vzgojnega zavoda v Sloveniji, ter 150. obletnici rojstva Frana Milčinskega, po katerem zavod nosi ime. Spodbudne besede je mladim namenil predsednik republike Borut Pahor.

Kot so sporočili iz predsednikovega urada, je Pahor, ki ga je na prireditev povabila skupina mladostnikov iz zavoda, v svojem nagovoru izrazil željo, da bi vsi otroci "imeli enake možnosti, da izsanjajo svoje sanje" in da bi jim skupaj omogočili, da prebrodijo svoje težave. "Vaše težave, dragi otroci, naj postanejo vir vaše življenjske moči," je dejal.

Ravnatelju zavoda Matjažu Hribarju in zaposlenim se je predsednik zahvalil za 70 let vestnega dela, pozdravil je tudi dovzetnost občine Medvode in lokalne skupnosti za drugačnost. Hribarju je ob tej priložnosti v luči praznovanja 25-letnice države poklonil posebno protokolarno darilo, slovensko zastavo.

Zavod je zelo povezan z dvema rodbinama. Ena je rodbina Lazarini, katere nepremičnine je zavod veliko let uporabljal, druga pa rodbina Milčinski. S kulturnim programom so obeležili tudi 150. obletnico rojstva Frana Milčinskega, začetnika delovanja zavoda in socialnega dela na področju mladinskega prestopništva na Slovenskem, so še zapisali v uradu.