c S

Na Mladinstivalu tudi svet vlade za mladino

09.05.2017 14:54 Ljubljana, 09. maja (STA) - V okviru današnjega festivala mladinskega dela Mladinstival, ki na Gospodarskem razstavišču poteka v okviru dneva Evrope, je svet vlade za mladino razpravljal o ključnih izzivih mladih tako v Sloveniji kot v EU. Zaposlovanje, podjetništvo, kreativnost, stanovanjska politika in mladinska participacija so še vedno področja, ki mlade najbolj skrbijo.

Mladi so ta področja naslovili že prejšnji teden na posvetu z vlado, ki je bil, kot je danes ocenil predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl, "pomemben korak k skupnemu oblikovanju mladinskih politik". Izrazil je željo, da se tak dialog nadaljuje. Spomnil je na akcijski načrt oz. šest zaključkov, ki so jih takrat potrdili skupaj s premierjem Mirom Cerarjem.

"Tako na področju zaposlovanja kot razvoja, kreativnih projektov z vidika podjetnosti in drugačnih načinov učenja mladih, pa na področju stanovanjske politike, prevozov in štipendiranja smo že storili vrsto korakov naprej. Vseh pa še vedno ne in temu je bila namenjena današnja razprava," je po seji, ki je bila namenjena tudi predstavitvi ukrepov posameznih ministrstev, dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Med priložnostmi za izboljšanje dela vlade na področju mladinske politike so mladi izpostavili področje pripravništev in usposabljanj, po mnenju Študentske organizacije Slovenije je nekaj izzivov na področju dohodnine, zdravstvenega zavarovanja, subvencionirane študentske prehrane, štipendij in študija na 2. stopnji.

Sodelujoči so se zavzeli tudi za izboljšanje mladinske politike na lokalni ravni, Kampl pa je predstavnike ministrstev vprašal, kako naslavljajo tiste, ki niso vključeni niti v izobraževanje niti v praktično usposabljanje, prav tako niso zaposleni.

Prihodnost tako slovenske kot evropske mladine je po mnenju Makovec Brenčičeve svetla, "predvsem z vidika odločitev, ki jih je sprejela tako Evropska komisija kot tudi slovenska vlada". Vrsta ukrepov po njenih trditvah kaže na to, da so mladi njihova prioriteta.

"Prednost, ki jo imajo danes mladi v primerjavi s starejšimi, je, da so neprimerno bolj mobilni, tudi mednarodno ozaveščeni in da jim je znanje ves čas na dosegu roke. Kako in na kakšen način ga bodo uporabili za to, da bo njihova pot lažja in uspešnejša in da bodo izpolnili svoje želje, pa je odgovornost vsakega posameznika, a hkrati tudi nas, ki vzpostavljamo sistem, da se bodo mladi v njem dobro počutili in da najdejo svojo pot," je ob dnevu Evrope razmišljala ministrica.

Današnji festival mladinskega dela Mladinstival poteka tudi v okviru evropskega tedna mladih pod sloganom "Oblikuj, premikaj, sodeluj!" Z njim želijo spodbuditi mlade, da aktivno sodelujejo v razpravah o prihodnosti mladih in v mladinski politiki.