c S

Ob dnevu Evrope v Ljubljani festival mladinskega dela

09.05.2017 08:05 Ljubljana, 09. maja (STA) - Ob dnevu Evrope se bo v Ljubljani danes odvijal festival mladinskega dela - Mladinstival, na katerem bodo organizacije predstavile svoje aktivnosti in pristope v mladinskem delu, so sporočili iz Zavoda za razvoj mobilnosti mladih MOVIT. Na festivalu bo med drugim potekal tudi pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc.

Namen Mladinstivala, ki poteka v okviru evropskega tedna mladih, je "združiti vse ključne akterje mladinskega sektorja na enem mestu za promocijo mladinskega dela in njegovih učinkov ter pomena neformalnega učenja in spodbujanja razprave z mladimi in akterji mladinskega dela o prihodnosti Evrope," je v vabilu na dogodek zapisal zavod MOVIT, sicer eden izmed organizatorjev festivala.

Na dogodku bo mladinsko delo predstavilo več kot 20 organizacij, aktivnosti pa bodo po besedah zavoda MOVIT "predvsem izobraževalne in izkustvene narave". Dogajanje bo potekalo na treh lokacijah, in sicer na Gospodarskem razstavišču, v Hiši Evropske unije in na ploščadi med njima. V sklopu aktivnosti bodo med drugim potekali tudi pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc na temo Bele knjige o prihodnosti EU, odprta seja sveta vlade za mladino in sklepna konferenca projekta Junaki zaposlovanja.

Na seji sveta vlade za mladino, ki bo za mlade odprta širše kot običajno, se bodo predstavniki vlade z mladimi pogovarjali o aktualnih vprašanjih, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Svetu sicer predseduje ministrica Maja Makovec Brenčič.

Organizatorji Mladinstivala so zavod MOVIT, sicer nacionalna agencija programa Erasmus+: Mladi v akciji, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino, urad vlade za komuniciranje, predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Mladinska mreža MaMa, Mladinski svet Slovenije in Sindikat Mladi plus, je v vabilu še zapisal zavod MOVIT.

Osmi evropski teden mladih, v okviru katerega bo potekal današnji festival, se je začel prvega maja, aktivnosti v Sloveniji pa se bodo odvijale vse do četrtka. Poudarek tedna je po besedah zavoda MOVIT na "solidarnosti in družbeni zavzetosti mladih v Evropi, zaznamovanju in praznovanju programa Erasmus+ ter upoštevanju zamisli in predlogov mladih o oblikovanju prihodnosti mladinske politike EU."

"Evropski teden mladih je priložnost, da krepimo glas in vlogo mladih v družbi, in opomin vsem, da ključnih izzivov mladih v Sloveniji in Evropi ne bomo rešili zgolj z visokoletečimi obljubami in odlično napisanimi strategijami," so še pojasnili na zavodu MOVIT.

V okviru evropskega tedna mladih so potekale aktivnosti tako na evropski ravni kot tudi v 33 državah članicah EU pod skupnim sloganom Oblikuj, premikaj, sodeluj!. Evropska komisija pa je v Bruslju organizirala razprave o prednostnih nalogah in instrumentih prihodnjih mladinskih strategij EU.