c S

Učitelji in raziskovalci ogorčeni nad nadaljnjim zapostavljanjem izobraževanja in znanosti

08.05.2017 06:39 Ljubljana, 05. maja (STA) - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je nad sprejetim nacionalnim reformnim programom za leti 2017 in 2018 in programom stabilnosti za letos zelo razočaran. Vlada je v nacionalnem reformnem programu zavestno prezrla velik pomen izobraževalne in raziskovalne dejavnosti za nadaljnji razvoj, opozarjajo v Svizu.

Sviz v današnjem sporočilu za javnost zanika trditev finančne ministrice Mateje Vraničar Erman, da je bil nacionalni reformni program "večkrat obravnavan tudi s socialnimi partnerji in je v največji meri z njimi tudi usklajen". Sviz je sicer resda sodeloval v razpravah o vsebini nacionalnega reformnega programa in mu je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport tudi uspelo prepričati ter se z njim po navedbah Sviza uskladiti na ključni točki, pomembni ne le za sindikat in ministrstvo, temveč za družbo kot celoto.

Ministrstvo je pozivom, argumentom in podatkom Sviza, da sta izobraževanje in raziskovalna dejavnost v preteklih letih krize nosila največje breme ter da je ta trend treba ustaviti in spremeniti, prisluhnilo in v svojem poglavju za pripravo nacionalnega reformnega programa to tudi zapisalo.

A vlada v končno besedilo nacionalnega reformnega programa tega ni vključila, opozarjajo v sindikatu. Obžalujejo, da vlada ne prisluhne niti svoji ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič.

Ob tem Sviz dodaja, da se je vlada odločila povsem prezreti priporočila iz Evrope, kot tudi spregledati in preslišati raziskovalce, ki so na aprilskem Shodu za znanost med drugim opozorili na občutno prenizek delež BDP (le približno 0,4 odstotka), ki ga Slovenija namenja za raziskovalno dejavnost iz javnih sredstev in je eden od najnižjih v državah EU z evrom.

Sviz bo skupaj z zaposlenimi v izobraževanju in raziskovalni dejavnosti storil vse, da se spremeni destruktivna smer, pri kateri politika vztraja že vsaj od leta 2012, še napovedujejo v sindikatu.