c S

MKC Maribor z evropskimi sredstvi v večje vključevanje mladih v lokalno odločanje

08.05.2017 07:13 Maribor, 07. maja (STA) - Mladinski kulturni center (MKC) Maribor se je kot skrbnik trajnostnih učinkov nedavne Evropske prestolnice mladih v Mariboru pridružil mednarodnemu projektu Com'On Europe, s katerim želijo prispevati k izboljšanju participacije mladih pri sprejemanju odločitev v lokalnem okolju. Za projekt so prejeli tudi evropska sredstva.

Projekt združuje nekdanje in bodoče Evropske prestolnice mladih. Poleg Maribora, ki je ta naziv nosil v letu 2013, so to še portugalska Cascais in Braga, italijanski Torino, bolgarska Varna, grški Solun ter vodilni partner Cluj-Napoce iz Romunije.

Skupaj so za projekt Com'On Europe - evropska platforma za participatorni proračun za mlade pridobili nekaj manj kot 253.000 evrov sredstev v programu Erasmus+ KA2 Strateška partnerstva na področju mladine.

Cilj projekta je po navedbah MKC Maribor prispevati k izboljšanju participacije mladih v lokalnem okolju skozi participatorne mehanizme oblikovanja proračuna na lokalni ravni, s čimer naj bi se dodatno spodbujala ustvarjalnost mladih, povezovalnost, podjetništvo in razvoj skupnosti, ki zagotavlja okolje za načrtovanje varne prihodnosti mladih.

Projekt se bo pričel izvajati junija letos in bo trajal do maja 2019, vanj pa se bodo vključevali mladi in mladinski delavci iz omenjene mreže Evropskih prestolnic mladih.

"V sodelovanju s partnerskimi mesti bomo razvijali metodo dela z mladimi v urbanem okolju, kjer bomo mlade spodbujali in jih hkrati učili prepoznavati in artikulirati izzive lokalnega okolja in njihove lastne izzive. Prek projektnega dela jim bomo pokazali, kako poiskati rešitve za te izzive," je za STA pojasnil vodja mladinskih programov MKC Maribor Željko Milovanovič.

Tako želijo doseči, da bi bili mladi tesneje vpeti v sprejemanje odločitev na lokalni ravni, tudi kar zadeva porabo javnih sredstev. Konkretno v Mariboru se bodo osredotočili na sodelovanje mladih v izvajanje participatornega proračuna, ki so ga v mestu poskusno že uvedli. "Želimo doseči, da bodo mladi znali uporabiti mehanizme, ki so jim na voljo za to, da vplivajo na lastno okolje. Da torej, če imajo ideje, znajo te ustrezno artikulirati in jih tako lažje uresničijo," je še povedal Milovanovič.