c S

Državni zbor gostil simulacijo Generalne skupščine Združenih narodov

05.05.2017 08:43 Ljubljana, 04. maja (STA) - Državni zbor je danes gostil simulacijo zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, ki so jo izvajali študentje in študentke ljubljanske Fakultete za družbene vede. Nagovoril jih je tudi predsednik DZ Milan Brglez, so danes sporočili iz DZ.

Namen simulacije je širjenje zavesti o izzivih in priložnostih, s katerimi se sooča sodobna mednarodna skupnost, hkrati pa postaviti študentke in študente v vlogo odločevalcev, ki morajo v dinamiki multilateralne diplomacije iskati učinkovite odgovore na globalna vprašanja.

Predsednik DZ Brglez je v svojem nagovoru uvodoma izpostavil, da bo Slovenija v kratkem praznovala 25. obletnico članstva v ZN. S tem mejnikom je postala polnopravna članica mednarodne skupnosti, prav tako pa prevzela soodgovornost za razvoj norm, vrednot in načel, katerih namen je svet in človeštvo povezovati v univerzalno celoto, je poudaril Brglez, sicer tudi profesor mednarodnega prava na tej fakulteti.

Brglez je tudi poudaril, da multilateralne diplomacije nikakor ne gre dojemati kot 'peskovnika idealistov', temveč je za zagotovitev njene uspešnosti potrebno upoštevati tako priložnosti kot tudi omejitve v svetovni politiki.

Dejal je, da so tematike, ki jih obravnava simulacija - upravljanje skupnega dobrega ter upravljanje različnosti v sodobnih družbah -, izjemno kompleksne ter kot takšne zahtevajo odgovore, ki bodo segli preko t. i. najmanjših skupnih imenovalcev.

Poudaril je še, da mednarodna skupnost potrebuje več mladih, napredno mislečih diplomatov, ki si po eni strani želijo udejanjiti kantovsko vizijo svetovnega reda, hkrati pa se zavedajo sistemskih in interesnih omejitev diplomatskega delovanja, so še sporočili iz DZ.