c S

Državni zbor sprejel vladni predlog zakona o vajeništvu

26.04.2017 08:34 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Državni zbor je danes z 52 glasovi za in 16 proti sprejel predlog zakona o vajeništvu, ki ga je vlada pripravila z namenom približati poklicno izobraževanje mladih potrebam delodajalcev ter izobraževalni sistem tesneje povezati z obrtjo in gospodarstvom. Delodajalci so mu nenaklonjeni, zato se zakonu obeta veto državnega sveta.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič trdi, da je namen zakona hitrejša poklicna socializacija mladih. Zakon, ki so ga po njenih navedbah usklajevali z vsemi socialnimi partnerji, bodo poskusno uvedli že v naslednjem šolskem letu. Pilotno ga bodo preizkusili na omejenem številu programov in za omejeno število vajencev, šol in delodajalcev.

Za prvo leto načrtujejo vključevanje vajencev v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja, in sicer oblikovalec kovin-orodjar, kamnosek, mizar in gastronom hotelir. V prvih treh letih na ministrstvu pričakujejo do 200 vajencev na generacijo. Kot določa zakon, bo imel vajenec status dijaka, ki se usposablja na delovnem mestu najmanj 50 odstotkov izobraževalnega programa.

Na ministrstvu opozarjajo, da dijak, ki bo opravljal usposabljanje, ne bo zaposlen. Kot vajencu mu bo zagotovljeno socialno varstvo in pripadala mu bo nagrada, ki pa ne bo vplivala na družinske prejemke in socialne transferje družine. Po navedbah ministrice je ključno tudi to, da bo dobro in sinhrono deloval trikotnik obrtna zbornica, šola, dijak.

Predlog zakona je naletel na podporo koalicije, proti noveli so se izrekli v opoziciji. Izrazito odklonilni do predloga zakona so bili v SDS in ZL. Slednja je tudi vztrajala z dopolnili, s katerimi je skušala izboljšati zakon, a bila pri tem neuspešna.

V današnji tretji obravnavi so sicer sprejeli dopolnilo koalicijskih SMC, SD in DeSUS, s katerim so uredili vročitev odpovedi pogodbe o vajeništvu po pošti, pri čemer so se sklicevali na odločbo ustavnega sodišča.

Zakonu se obeta veto državnega sveta, o čemer naj bi DS odločal že na za sredo sklicani izredni seji. Kot so za STA pojasnili v DS, bodo s to točko predvidoma razširili dnevni red izredne seje DS, na kateri bodo obravnavali predlog veta na zakon o drugem tiru.