c S

Makovec Brenčičeva kot znanstvenica podpira shod, kot ministrica se zavzema za več denarja

19.04.2017 14:48 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič kot znanstvenica podpira današnji shod za znanost, kot ministrica pa si vse od nastopa mandata skupaj z ekipo prizadeva za več denarja, učinkovitejšo porabo in povečevanje konkurenčnosti znanja v mednarodnem okolju, so sporočili z ministrstva.

"Znanost je gonilo napredka. Zato je prav, da se tudi s takšnimi shodi opozarja na položaj znanosti v družbi doma in po svetu, kakor tudi senzibilizira vse partnerje v demokratičnem procesu, od državnega zbora, ministrstev, vlade, koalicijskih partnerjev do predsednika republike in tudi slehernega posameznika," ob današnjem shodu za znanost izpostavila Makovec Brenčičeva.

Na ministrstvu, kot so zapisali, podpirajo globalno gibanje March for Science, katerega namen je poudarjanje ključne vloge znanosti v družbi.

Kot so sporočili, je pri raziskavah in razvoju razmerje med vlaganji zasebnega sektorja in državnega proračuna približno 2:1 v korist prvega. Raziskave v javnem sektorju so večinoma odvisne od javnega financiranja, ki je od leta 2011 do 2015 v Sloveniji precej upadlo.

Leta 2011 je iz državnega proračuna za raziskave in razvoj šlo 0,76 odstotka BDP, leta 2015 pa 0,44 odstotka. Po letu 2015 so sredstva prvič začela postopno naraščati, poleg tega se povečujejo tudi sredstva za visokošolsko dejavnost, letos približno 100 milijonov evrov.

Slovenska znanost se je v mandatu te vlade po 25 letih vključila v Evropsko organizacijo za jedrske raziskave CERN in Evropsko vesoljsko agencijo ESA ter se obsežneje vključila tudi v ERA-NET iniciative. Posebno pozornost namenjajo financiranju mladih raziskovalcev, za kar so v tem letu namenili dobrih 20 milijonov evrov, so navedli na ministrstvu.

Objavljen je bil tudi razpis za raziskovalce na začetku kariere v skupni vrednosti 10 milijonov evrov, katerega rezultati bodo znani v kratkem. V obdobju 2014-2020 je pri raziskavah in razvoju predvidenih 166 odstotkov več denarja iz sredstev kohezijske politike, razpisi že potekajo, nekaj pa jih bodo po navedbah ministrstva objavili v kratkem.

Krepitev pomena in vloge znanosti kot ključne podstati družbe je po navedbah ministrstva eden izmed najpomembnejših razvojnih izzivov Slovenije. Zato je potrebno združiti napore vseh ključnih deležnikov v Sloveniji v ta namen. Poleg države in gospodarstva imajo pri tem pomembno vlogo tudi raziskovalni zavodi.

"Pomembno je, da okrepimo financiranje znanosti v Sloveniji, še zlasti stabilno financiranje na področju bazičnih raziskav. Položaj in financiranje znanosti je treba graditi sistemsko in na dolgi rok, predvsem pa z ozaveščanjem celotne družbe. Prav znanost je tista, ki ustvarja napredek, tako za posameznika kot za družbo," je poudarila ministrica.

Slovenski raziskovalci bodo na današnjem shodu za znanost v okviru globalnega pohoda za znanost March for Science opozorili na težave raziskovalnega dela v slovenskih raziskovalnih in univerzitetnih ustanovah.