c S

Kern ponudil Dunaj za sedež Sorosove Srednjeevropske univerze

07.04.2017 08:47 Dunaj, 06. aprila (STA) - Avstrijski kancler Christian Kern je danes predlagal preselitev zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) iz Budimpešte na Dunaj. Madžarska desna vlada si namreč prizadeva močno omejiti delo te univerze, ki jo je ustanovil na Madžarskem rojeni milijarder George Soros, ta pa se zdaj pogovarja za njeno preselitev, je potrdil Kern.

Kern je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA potrdil, da je bil v stiku s Sorosem glede preselitve, če bo univerza CEU zaradi novega madžarskega zakona o visokem šolstvu prisiljena v zaprtje.

Madžarski parlament je sporni zakon sprejel v torek. Zakon uvaja stroge omejitve za tuje univerze na Madžarskem. Določa, da univerze, ki ne prihajajo z območja Evropske unije, ne bodo več mogle podeljevati madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Pogoj bo tudi delovanje tovrstnih neevropskih univerz v njihovi matični državi.

Iz teh razlogov je prihodnost CEU negotova, saj nima kampusa v ZDA. Kritiki menijo, da je zakon uperjen predvsem proti tej univerzi in Sorosu.

V ugledni ameriški univerzi, ki deluje v Budimpešti od padca komunizma leta 1991, desnosredinska vlada premierja Viktorja Orbana že dolgo vidi sovražno trdnjavo liberalizma. Na univerzi se trenutno izobražuje 1400 študentov iz 100 držav, uvršča pa se med 50 najboljših univerz s področja političnih znanosti in mednarodnih študij.

V podporo univerzi se je na ulicah Budimpešte v nedeljo zvečer zbralo okoli 10.000 ljudi, protesti pa so se potem nadaljevali tudi v naslednjih dneh.

Filantrop, 86-letni Soros je tarča napadov madžarskega premierja Viktorja Orbana, pa tudi Rusije in več predvsem desničarskih voditeljev v srednji Evropi in na Balkanu, ker da se vmešava v notranjo politiko preko organizacij, ki jih financira.

Orban, ki vodi izrazito odklonilno politiko do beguncev, ga je že večkrat obtožil, da želi spodkopati Evropo s podporo odprtim mejam in politikam, ki so naklonjene beguncem.