c S

Pahor in Villani z mladimi o matematiki

03.04.2017 08:06 Ljubljana, 31. marca (STA) - Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja je francoski matematik svetovnega slovesa Cedric Villani v predsedniški palači danes vodil pogovor z mladimi nadarjenimi slovenskimi matematiki o tem, zakaj je matematika tako seksi, so sporočili iz urada predsednika.

Pogovora z Villanijem so se udeležili študentje ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko in tudi mlajši matematični umi, ki se v okviru Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije pripravljajo na najuglednejša matematična tekmovanja doma in v tujini, kjer osvajajo najvišja mesta.

Namen takšnih pogovorov je mladim in perspektivnim matematičnim umom omogočiti, da svoje poglede in zamisli izmenjajo z vodilnimi svetovnimi strokovnjaki.

Villani je matematik, direktor Inštituta Henri-Poincare na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Je prejemnik Fieldsove medalje, nagrade, ki jo Mednarodni matematični kongres od leta 1936, neprekinjeno pa od leta 1948, kot spodbudo in v podporo podeljuje matematikom, mlajšim od 40 let.

Villani sicer izhaja iz družine umetnikov, intelektualcev in matematikov ter je strokovnjak na področju analize, problemov statistične fizike, optimizacije in Riemannove geometrije. Z namenom, da bi z ljudmi delil svojo strast do matematike, in da bi prikazal pomembnost te vede v vsakdanjem življenju, predava v šolah in na gimnazijah v Franciji in v tujini ter se redno udeležuje televizijskih oddaj in znanstvenih festivalov.

Francoski matematik se mudi v Ljubljani ob izidu slovenskega prevoda svoje knjige Rojstvo teorema na povabilo Francoskega inštituta v Sloveniji.