c S

V Ljubljani o aktualnih izzivih v izobraževanju odraslih

29.03.2017 15:24 Ljubljana, 29. marca (STA) - V organizaciji Šole za ravnatelje v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje in andragoškim centrom danes poteka posvet o izzivih v izobraževanju odraslih, ki se ga udeležuje večje število prosvetnih delavcev. Po predstavljeni viziji Slovenije s poudarkom na vseživljenjskem učenju so predstavili še predlog zakona o izobraževanju odraslih.

S predlogom novega zakona o izobraževanju odraslih, ki je v javni razpravi na portalu e-demokracija do 3. aprila, želijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport po besedah Katje Dovžak ohraniti način uresničevanja javnega interesa na področju osnovnošolskega izobraževanja za odrasle in neformalnega izobraževanja odraslih skozi nacionalni program izobraževanja odraslih.

"Javni interes v izobraževanju odraslih se opredeli v nacionalnim programu za izobraževanje odraslih, ki ga sprejeme državni zbor, uresničuje pa se z letnimi programi na ravni posameznih ministrstev in lokalnih skupnosti," je pojasnila in dodala, da nov zakon predvideva sprejetje nacionalnega programa za obdobje 10 let.

Kot najpomembnejšo novost, ki jo zakon prinaša, je Dovžakova izpostavila javno službo na področju izobraževanja odraslih. Dejavnost, ki se izvaja v okviru javne službe, vključuje svetovanje pri vključevanju v neformalne programe, v javnoveljavni program osnovne šole za odrasle in pri nadaljevanju izobraževalne poti s poudarkom na ranljivih skupinah, pri vrednotenju neformalno pridobljenih znanj in veščin ter samostojnem učenju.

Po novem zakonu so izvajalci javne službe javne organizacije za izobraževanje odraslih oziroma ljudske univerze, ki jih ustanovi lokalna skupnost ali več skupnosti in izpolnjujejo druge z zakonom določene pogoje. "Izvajalce javne službe določi minister tako, da vzpostavi mrežo izvajalcev javne službe," je poudarila Dovžakova.

Zakon prinaša tudi stabilno financiranje ljudskim univerzam, saj je predvideno, da se financirajo iz državnega proračuna na podlagi metodologije, ki jo določi minister. Novost, ki jo prinaša zakon, je, da pristojni minister določi izvajalce programa osnovne šole za odrasle za petletno obdobje, je še dodala Dovžakova. Omenila je tudi, da je na predlog zakona v javni razpravi že prišlo veliko predlogov, stališč in pripomb, ki jih bodo na ministrstvu preučili in se odločili, kako naprej.

V petek se sicer zaključuje javni razpis za financiranje neformalnih izobraževalnih programov za brezposelne v letu 2017.

Udeležence posveta je pozdravila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.