c S

Do znanja o integriteti in transparentnosti z inovativnimi učnimi metodami

29.03.2017 11:36 Ljubljana, 29. marca (STA) - Kako mladim približati pojme, kot so integriteta, etika in transparentnost, danes ugotavljajo udeleženci konference Dijaki z(a) integriteto. Ta poteka v okviru mednarodnega projekta Inovativni pristopi v postopkih formalnega izobraževanja boja proti korupciji, ki dijake izobražuje s pomočjo inovativnih učnih metod.

Mednarodni projekt sledi cilju izgradnje učinkovitega in delujočega izobraževanja o integriteti, transparentnosti, pomenu etičnega delovanja in je namenjen vsem deležnikom srednješolskega izobraževanja.

S projektnimi aktivnostmi programa so v Sloveniji prvič začeli na Gimnaziji Šentvid in Ekonomski šoli Murska Sobota, je za STA pojasnil generalni sekretar in vodja projektov pri Transparency International (TI) Slovenia Vid Doria. Pripravili so dokumente, tehnike, metode in načine, kako kompleksne teme, kot so etika, integriteta, korupcija in transparentnost na zanimiv način predstaviti dijakom.

"Imamo zelo pozitivne rezultate, dijaki so z načinom dela zadovoljni. Tematike jih presenetljivo zelo zanimajo v primerjavi z našimi odločevalci, ki se nekako poskušajo izogibati takih tem," je bil kritičen Doria in dodal, da je pomembno, da se te teme, ki predstavljajo enega izmed najbolj perečih izzivov celotnega sveta, predstavljajo mladim, ki so prihodnji odločevalci, gospodarstveniki, profesorji.

Dijaki se s področji, kot so demokracija, demokratične volitve, lobiranje, financiranje političnih strank in volilnih kampanj, dostop do informacij javnega značaja in javna naročila, seznanijo skozi pestre učne metode v obliki iger vlog, delavnic, simulacij in študij primerov. To vse so tematike, ki so jih pri TI Slovenija izbrali na podlagi njihovih predhodnih znanj in jih identificirali kot izzive, ki jih prepoznavajo kot najbolj problematične, je pojasnil Doria.

Kot je še povedal, je namen konference predstaviti celosten program in za to navdušiti čim več šol. "Vidimo, da so tudi odločevalci, ministrstvo in zavod za šolstvo, identificirali potrebo po vključitvi teh vsebin v srednje šole. Prizadevamo si, da bi to postalo del obveznega ali pa neobveznega učnega načrta," je še dejal.

Cilji konference Dijaki z(a) integriteto so med drugim krepiti zavest o pomembnosti in nujnosti vzpostavitve vzgojno-izobraževalnih vsebin in ciljev s področij integritete, transparentnosti, odgovornosti in preprečevanja korupcije v šolah ter predstaviti inovativne pristope poučevanja in izobraževanja s teh področij. Namenjena je predvsem ravnateljem, profesorjem, predstavnikom in odločevalcem šolske politike v Sloveniji.