c S

Evropska komisija v okviru Erasmusa subvencionira potovanja mladih

27.03.2017 14:13 Bruselj, 27. marca (STA) - Evropska komisija je danes predstavila pobudo v okviru programa Erasmus+, ki bo najmanj 5000 dijakom omogočila potovanje v druge države EU. Pobudi "Move2Learn, Learn2Move" se bodo lahko pridružili vsi šolski razredi z dijaki, starimi vsaj 16 let, ki sodelujejo v programu eTwinning, so danes sporočili iz Bruslja.

Označijo lahko, ali se želijo potegovati za brezplačne vozovnice, ki bodo podeljene najboljšim projektom eTwinniga v vsaki sodelujoči državi. Pomembno merilo za izbor najboljših projektov pa bo socialno vključevanje.

Zmagovalci bodo lahko odpotovali med avgustom 2017 in decembrom 2018, točen datum pa si bodo izbrali sami. Učenci bodo lahko potovali v skupini v okviru šolskega izleta ali samostojno, odvisno od odločitve staršev in učiteljev.

Za pobudo je namenjenih 2,5 milijona evrov, med 5000 do 7000 mladih pa bo prejelo subvencijo v vrednosti 350 ali 530 evrov, odvisno od primera, za potovanje z vlakom, letalom ali avtobusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na voljo so vsi načini prevoza, prevozniki in proge, pri čemer se upoštevajo trajnostna merila ter kraj odhoda in destinacija sodelujočih učencev. Nekateri prevozniki pobudo podpirajo tako, da sodelujočim ponujajo posebne popuste. Ti prevozniki so: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling in Westbahn.

Komisija k sodelovanju v pobudi vabi tudi druge prevoznike.

Pobuda dodatno spodbuja učenje in mobilnost mladih Evropejcev, gre pa za enkratno pobudo v sklopu 30. obletnice programa Erasmus.

Temelji na zamisli, ki jo je lani predstavil Evropski parlament, da bi vsem polnoletnim državljanom EU zagotovili brezplačno vozovnico Interrail. Evropska komisija je ocenila, da bi za to potrebovali preveč proračunskih sredstev - med 1,2 in 1,6 milijarde evrov letno - ki jih trenutno nimajo na voljo.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je ocenil, da bo danes predstavljena pobuda "Move2Learn, Learn2Move" mladim omogočila, da "odkrijejo in iz prve roke doživijo različne države in kulture v Evropi". "Ob 30. obletnici programa Erasmus bo to še en primer uspeha tega programa EU, ki ljudi povezuje in jim pomaga razvijati občutek evropske identitete," je dodal.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc pa je izpostavila, da želijo mladim Evropejcem dati priložnost, da odkrivajo Evropo. "Prav tako jih želimo spodbuditi, da potujejo na okolju prijazen način, zato se bodo upoštevale emisije ogljikovega dioksida," je dodala ter izrazila zadovoljstvo, da lahko računajo na aktivno sodelovanje prevoznikov, saj bo z njihovim sodelovanje pobuda še močnejša.

eTwinning je platforma za šolsko osebje (učitelje, ravnatelje, knjižničarje), prek katere lahko komunicirajo, sodelujejo in razvijajo projekte v okviru učne skupnosti v Evropi. Tako eTwinning spodbuja sodelovanje med šolami in učenci ter učiteljem ponuja priložnosti za brezplačno in stalno profesionalno izpopolnjevanje prek spleta. Povezalo se je že več kot 450.000 učiteljev.