c S

Ob svetovnem tednu denarja borza odpira vrata dijakom in študentom

27.03.2017 09:24 Ljubljana, 27. marca (STA) - Ljubljanska borza bo v okviru svetovnega tedna denarja, ki se začenja danes, na borzi prvič organizirala dneve odprtih vrat za srednje šole in fakultete, ki bodo potekali do četrtka. Na dogodku bodo mladi izvedeli vse o borzi, kapitalskem trgu, vlaganju v vrednostne papirje in sklade, borznih trgovalcih in varčevanju, obljubljajo na borzi.

Obeleževanje svetovnega tedna denarja poteka na pobudo mednarodne organizacije Child and Youth Finance International, ki vključuje različne vladne in nevladne organizacije in posameznike. Med drugim želi doseči, da bi bilo vsakemu otroku in mladostniku omogočeno strokovno in neodvisno finančno izobraževanje. Lani je v projektu sodelovalo 44 borz po svetu, letos pa se mu bo pridružila tudi ljubljanska.

Ljubljanska borza je prepričana, da je finančna pismenost eden izmed najpomembnejših temeljev za uspešno prihodnost vsakega posameznika. "S finančnimi odločitvami se nenazadnje srečujemo na vsakem koraku. Mnenja smo, da je borza institucija, katere pomembno poslanstvo je tudi finančno opismenjevanje," so zapisali.

Dogodek Gremo na borzo bo del globalnega dogajanja. Države širom sveta sodelujejo v tem tednu z namenom dviga zavesti o pomenu finančnega izobraževanja in finančne vključenosti mladih.

S finančnim dostopom in finančnim izobraževanjem se lahko mladi naučijo odgovornega ravnanja z denarjem, kako privarčevati in kako najbolj učinkovito upravljati z denarjem. Letošnji slogan svetovnega tedna denarja je Uči se. Varčuj. Zasluži. "Slogan je primeren tudi za Slovenijo, saj raziskave kažejo, da je finančna pismenost med mladimi precej nizka," so prepričani na Ljubljanski borzi.

"Zanimanje za dogodek je izjemno, saj se bo v štirih dneh zvrstilo več kot 250 dijakov in študentov. Zanimanja je bilo še več, vendar žal zaradi zmogljivosti obiska ne bomo mogli omogočiti vsem zainteresiranim," so še dodali na borzi.