c S

NSi poslancem predlaga novo olajšavo za podporo športu

22.03.2017 13:05 Ljubljana, 22. marca (STA) - Le nekaj dni pred planiškim praznikom DZ danes razpravlja o predlogu poslanske skupine NSi za takšne spremembe dveh davčnih zakonov, ki bi uvedle novo olajšavo za donacije športnim društvom. "Naredimo takšen davčni sistem, da se bo podjetnikom izplačalo vlagati v šport," je k podpori predlogu pozval poslanec NSi Matej Tonin.

Poslancem NSi se za spodbujanje financiranja športa zdijo bolj kot državne subvencije primerne in ustreznejše davčne olajšave. V parlamentarno proceduro so tako vložili predlog novel zakona o dohodnini in zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima bi se uvedla nova olajšava za donacije športnim društvom, ki delujejo v javnem interesu, oz. tistim, ki so izbrana za izvajanje letnega programa športa na lokalni ali državni ravni.

Zavezanec, ki bi namenil donacijo takšnemu športnemu društvu, bi bil po predlogu upravičen do znižanja davčne osnove za dvakratnik zneska plačane donacije. "Če bi športnemu društvu doniral 1000 evrov, bi si lahko davčno osnovo znižal za 2000 evrov," je pojasnil Tonin. Predlog vsebuje tudi varovalke, ki bi preprečevale izkoriščanje teh določb za davčno optimiziranje.

Vlada temu predlogu nasprotuje. "V veljavnih zakonih je že določena olajšava za donacije za t.i. nepridobitne namene, tudi za športne," je dejal državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič. Tonin pa mu je odgovoril, da si lahko sedaj podjetje z 10.000 evrov dobička za 1000 evrov donacije nekemu športnemu društvu zmanjša plačilo davka le za šest evrov, medtem ko bi si ga lahko po danes predstavljenemu predlogu za 300 evrov.

"Slovenski šport in slovenski športniki si to podporo zagotovo zaslužijo," je dejal Tonin in kljub Božičevemu ugovarjanju, da je izračun o zmanjšanju plačila davka po veljavni ureditvi le za šest evrov napačen, ugotovil, da podjetja zdaj upravičeno opozarjajo, da se jim ne izplača vlagati v šport.

Ob tem Tonin pričakuje, da ga bodo tudi v Planici, kjer bo ta konec tedna tekmovanje v smučarskih skokih, različni ljudje cukali za rokav in pozivali k spremembam davčne zakonodaje, da se jim bo izplačalo vlagati v šport. "Mene v Planici letos ne bo, ker mi je nerodno," je k podpori predlogu pozval tudi njegov strankarski kolega Jožef Horvat.

Ali je predlog NSi primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ odločal še danes, glede na izrečena stališča predstavnikov poslanskih skupin pa se mu obeta le skromna podpora.

Poleg poslancev koalicije, ki so pritrjevali besedam državnega sekretarja, da olajšave za vlaganje v šport obstajajo že zdaj, hkrati pa se spraševali, kako bi se nadomestil izpad v državnem proračunu, predlogu nasprotujejo tudi v ZL. "Res bodo nekaj dobili športni klubi, ampak še večji delež bodo podjetja obdržala zase," je posvaril Luka Mesec (ZL), ki tudi meni, da bi morali bolj kot profesionalni šport spodbujati rekreativni šport.

Podporo predlogu novel obeh zakonov so tako napovedali le v poslanskih skupinah NSi in SDS ter poslanka Alenka Bratušek (NP). Politika ima v času zadnjih vlad mačehovski odnos do športa, je ugotovil Marko Pogačnik (SDS) in dodal: "Od tega, da jih Miro Cerar danes spremlja na poti z vlakom v Planico, športniki ne bodo imeli nič."

Bratuškova pa je opozorila, da športna društva danes zelo težko dobijo sponzorska sredstva, marsikatero pa financirajo starši sami. Od vlade je tako zahtevala pojasnilo, s kakšnimi ukrepi bo zagotovila, da bi se čim več mladih ukvarjalo s športom.