c S

Fakulteta za elektrotehniko danes v znamenju Lego Mastersa

17.03.2017 09:02 Ljubljana, 17. marca (STA) - Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko bo danes že peto leto zapored tekmovanje v izdelavi robotov Lego Masters 2017, na katerem bo sodelovalo 12 študentskih ter 20 dijaških ekip. Tokratna naloga z naslovom Ujemi me, če me moreš od ekip zahteva izdelavo in programiranje sistema za sledenje določeni trajektoriji, so sporočili s fakultete.

Dva robota tekmujeta hkrati na isti progi, zmaga pa ekipa, katere robot ujame oz. se bolj približa nasprotnikovem robotu. Položaje robotov in ovir določijo naključno. Študentske ekipe se potegujejo tudi za nagrado najbolj inovativne rešitve problema.

Glavni cilj tekmovanja je vzpodbujanje ekipnega dela med tekmovalci in projektno usmerjenega razmišljanja ter praktičnih znanj s področja avtomatike, senzorike in vodenja sistemov.

Na ta način pridobljena dodatna praktična znanja so uporabna ne samo pri razvoju avtonomnih mobilnih sistemov, temveč tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih.

Podobna tekmovanja v precej večjem obsegu sicer potekajo tudi drugod po svetu, kjer vsako leto organizirajo svetovna in evropska prvenstva ter olimpijade. Vsem tekmovanjem pa je skupno, da se za izdelavo sistema uporabijo kompleti Lego Mindstorms, so še navedli na fakulteti.