c S

V mariborski Pekarni ob sredah posvetovalnica za mlade v stiski

15.03.2017 16:02 Maribor, 15. marca (STA) - Mariborsko društvo IndiJanez je danes začelo z izvajanjem pomoči za mlade v stiski, s čimer želijo pomagati dijakom ob doživljanju čustvenih stisk. Posvetovalnica bo odprta vsako sredo od 18. do 20. ure v pritličju upravne stavbe Kulturnega centra Pekarna. Kasneje bodo mladim pomagali še pri učenju in novodobnih odvisnostih.

V sklopu posvetovalnice, imenovane Infošteker, so po navedbah Ramiza Derlića iz društva IndiJanez zasnovali varen in zaupen prostor, kamor se lahko mladostniki obrnejo ob doživljanju čustvenih stisk, ki so prevelike, da bi jih obvladali sami. "Delovanje posvetovalnice temelji na pogovoru in skupnem iskanju ustreznih načinov reševanja problema, ki je povzročil trenutno stisko," je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

V Infoštekerju nudijo mladim pogovor, spodbudo, oporo, predvsem pa nasvete in informacije o tem, kam se obrniti po pomoč. Pomagajo lahko pri opredelitvi težave in konkretnih načinih reševanja trenutne stiske, ne nudijo pa dolgotrajnejše obravnave oziroma to ni namen same posvetovalnice.

V okviru Infoštekerja delujejo psihologi in študenti višjih letnikov psihologije. Pri tem upoštevajo etični kodeks psihologov Slovenije, do uporabnikov pa pristopajo z empatičnim, razumevajočim in spoštljivim odnosom ter poskušajo čim bolje slediti potrebam vsakega posameznika, so poudarili v društvu.

"Obdobje odraščanja je burno in nepredvidljivo, polno najrazličnejših težav, negotovosti, čustvenih stisk, dilem in vprašanj. Mladim želimo na enem mestu ponuditi možnost brezplačnega pogovora, jih opremiti s potrebnimi informacijami in jim po potrebi pomagati pri nadaljnjem iskanju pomoči," je pojasnila strokovna sodelavka posvetovalnice Tjaša Pucko.

Infošteker je del širšega projekta društva IndiJanez, imenovanega Šteker, v okviru katerega bodo mladim in njihovim staršem oziroma skrbnikom nudili širšo podporo na področju duševnega zdravja. V aprilu bodo tako začeli z delavnicami učenja Zaštekaj (t. i. učenje učenja), ki so namenjene srednješolcem, ki imajo težave z učenjem ali pa si želijo pridobiti novih spretnosti za izboljšanje svojega učenja ter biti pri učenju bolj učinkoviti.

V maju bodo začeli še z izvajanjem skupinskih terapij za mlade za t. i. novodobne odvisnosti ter s preventivnimi programi za mlade in starše. "Zasvojenosti z internetom, socialnimi omrežji, uporabo telefona, pornografijo, igricami itd. so namreč že prisotne v velikem obsegu in nujno je začeti tako s programi odvajanja kot tudi s preventivnimi programi," so poudarili v društvu IndiJanez.