c S

Študentski dom Ljubljana bo diplomantom subvencionirano bivanje zagotavljal najmanj do konca študijskega leta

09.03.2017 14:36 Ljubljana, 09. marca (STA) - Vlada je sprejela novelo sklepa o ustanovitvi Študentskega doma Ljubljana, po kateri bo dom študentom, ki bodo diplomirali na prvi stopnji, subvencionirano bivanje zagotavljal vse do konca študijskega leta, v primeru, da bodo nadaljevali šolanje, pa vse od 1. oktobra do odločitve o njihovi vlogi za bivanje.

S takšnim sklepom vlada sledi lani sprejeti noveli zakona o visokem šolstvu, ki med drugim določa, da status študentu, ki zaključi študijski program prve stopnje, preneha z iztekom študijskega leta, v katerem diplomira, in ne z dnem, ko je diplomiral. Pred tem so namreč tisti, ki so diplomirali, ostali brez statusa, posledično pa tudi brez študentske sobe.

Glede na v sredo potrjeno novelo sklepa bo Študentski dom Ljubljana študentom, ki diplomirajo na prvi stopnji, zagotavljal subvencionirano bivanje vse do izteka študijskega leta. Če bodo nadaljevali šolanje, jim bo subvencionirano bivanje zagotavljal tudi po 1. oktobru, vse dokler ne bodo prejeli odločitve o vlogi o subvencioniranem bivanju v študentskem domu.

Slednje bo veljalo tudi za študente, ki so zaključili magistrski študijski program druge stopnje po objavi razpisa za sprejem in podaljšanje bivanja študentov v študentskih domovih in bodo nadaljevali izobraževanje po študijskem programu tretje stopnje. Tem bo dom zagotavljal ležišče od dne, ko opravijo magisterij, pa dokler ne pridejo na vrsto za subvencionirano bivanje na informativni prednostni listi v naslednjem študijskem letu, je zapisano v vladnem gradivu.