c S

Univerza v Mariboru ponosna na svojo matematiko in fiziko

09.03.2017 14:31 Maribor, 09. marca (STA) - Na Univerzi v Mariboru so ponosni, da so se na mednarodni lestvici razvrščanja univerz po študijskih področjih (QS World University Rankings) letos prvič uvrstili med najboljše univerze, in sicer na dveh študijskih področjih. Na področju matematike so prišli v razdelek med 351. in 400. mestom, pri fiziki in astronomiji pa med 401. in 450. mesto.

Oba študijska programa se izvajata na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, so še sporočili z univerze.

V razvrščanje univerz po študijskih programih je bilo vključenih 46 študijskih področij, ocenjenih pa 4438 univerz in več kot 18.900 študijskih programov. Med slovenskimi je na lestvici še Univerza v Ljubljani z odlično uvrstitvijo na področju arheologije.

Lestvico sestavlja Quacquarelli Symonds (QS), ki je po navedbah mariborske univerze vodilni svetovni ponudnik informacij s področja visokošolskega izobraževanja in kariernega svetovanja. Njihove lestvice so namenjene predvsem potencialnim študentom za lažjo izbiro študija.

"Univerza v Mariboru je kvalitetna univerza in postaja dom najboljših študentov iz širše regije. Temu pritrjujejo tudi visoke uvrstitve naše univerze na mednarodnih lestvicah razvrščanja univerz, ki kažejo na kakovost študijskega procesa," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal rektor Igor Tičar. "Naj nam je to vzpodbuda za še boljše delo v prihodnje," je dodal.

Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru si po besedah dekana Mitje Slavinca ves čas prizadevajo za raziskovalno, pedagoško in strokovno odličnost. "Zato nam je v toliko večjo čast in ponos, da so bili naši uspehi mednarodno opaženi in ovrednoteni. Še toliko bolj, saj gre za eno najpomembnejših svetovnih ocenjevanj univerz," je poudaril.

QS ocenjuje kakovost univerz z vidika raziskav, poučevanja, zaposljivosti in internacionalizacije. Največji vpliv na oceno ima ugled univerze v akademski skupnosti (40 odstotkov ocene) in pri delodajalcih (10 odstotkov ocene). Podatke zbirajo z mednarodno anketo med zaposlenimi v visokošolskih institucijah, strokovnjaki s področja visokega šolstva ter delodajalci.