c S

Izteka se javna razprava o predlogu uredbe o sofinanciranju doktorskega študija

08.03.2017 09:24 Ljubljana, 08. marca (STA) - Na portalu e-demokracije je še danes mogoče podati pripombe na predlog uredbe o sofinanciranju doktorskega študija. Ta ureja sofinanciranje študija po javno veljavnih doktorskih programih tretje stopnje na javnih univerzah za prihodnje šolsko leto.

Z uveljavitvijo novele zakona o visokem šolstvu decembra lani se namreč vzpostavlja drugačen sistem financiranja doktorskega študija. Ta odstopa od doslej obstoječega sistema sofinanciranja, saj predvideva predhodno izveden postopek javnega razpisa za vse visokošolske zavode, ki izvajajo doktorski študij.

Doktorski študij se v skladu z novelo zakona o visokem šolstvu sofinancira le še na javnih visokošolskih zavodih ob upoštevanju števila diplomantov tretje stopnje javnega visokošolskega zavoda v zadnjih petih letih. Posameznemu visokošolskemu zavodu se sredstva določijo glede na delež njegovih diplomantov v vsoti vseh diplomantov, pomnoženem z razpoložljivimi sredstvi.

Zavodi morajo podatke za pripravo pogodbe ministrstvu za študijsko leto 2017/2018 posredovati najpozneje do 15. maja, sredstva za sofinanciranje doktorskega študija pa bo ministrstvo določilo najkasneje do 1. junija.

Na problematiko sofinanciranja doktorskega študija sicer opozarja študentski svet ljubljanske univerze. Študentje menijo, da tovrstne oblike sofinanciranja, kot jih prinaša uredba, ne pomenijo sistemske rešitve, ki bi zagotovila stalno financiranje doktorskega študija, ampak gre za začasne ukrepe.

Poleg ukinitve šolnin na vseh doktorskih programih zahtevajo, da se doktorski študij preoblikuje v redni študij v obliki javne službe, in oblikovanje raziskovalnih skupnosti doktorskih študentov in njihovih mentorjev.

Združena levica pa je nedavno na pristojno ministrstvo naslovilo predlog za znižanje šolnin in zagotavljanje večje dostopnosti doktorskega študija.