c S

Otroci morajo znati postaviti mejo zasebnosti, o prestopljeni meji pa obvestiti starše

08.03.2017 08:40 Ljubljana, 07. marca (STA) - Otroci se morajo zavedati odgovorne rabe interneta, a niso krivi, če jih je nekdo izkoristil, poudarjajo na policiji. V tem primeru jim je treba pomagati. Pomembno pa je, da otroci znajo postaviti mejo zasebnosti v komunikaciji. Takoj, ko je ta meja prestopljena, morajo o tem obvestiti starše, prekiniti komunikacijo in blokirati osebo.

Ob današnjih razkritjih glede spolnih zlorab otrok preko spleta na policiji opozarjajo, da so na spletu prisotne osebe, ki čakajo priložnost, da v svoje "mreže" ulovijo mladoletno osebo z namenom izsiljevanja. Te osebe budno spremljajo "odprte" profile družbenih omrežij, klepetalnic in forumov, kjer so prisotni otroci.

S prefinjeno taktiko ter oboroženi z informacijami o otroku, ki so jih pridobili na spletu, z njim vzpostavijo stik. Poznajo tako njegove šibke točke kot tudi dobre strani. Postanejo njegov edini prijatelj, ki jih razume. Okoli njih pletejo mrežo, ki ima samo en cilj, izsiljevanje, izpostavljajo na policiji.

Izsiljevanje je lahko v obliki denarnih nakazil, ki jih mora žrtev nakazati, v obliki pridobivanja še več fotografij ali video posnetkov intimnih delov telesa ali samozadovoljevanja, pa vse do zahteve po srečanju. Zato je pomembno, da se otrokom, ko se znajdejo v takšni stiski, pomaga.

Spolne zlorabe otrok oz. mladoletnih preko spleta so sicer svetovni problem. Kot navajajo na Europolu, je odkrivanje zlorab otrok preko spleta nenehen izziv, saj je močno odvisno od novih tehnologij. Prenosi datotek med uporabniki (peer-to-peer) in anonimen dostop do t. i. temne mreže (darknet) so glavni načini za dostop in izmenjavo gradiv zlorab otrok. Ti načini so namreč enostavni za uporabo in privlačni za kršitelje.

Na Europolu opozarjajo tudi na prenose spolnih zlorab otrok v živo, ki so bistveno olajšani z novimi tehnologijami. Omogočajo namreč, da se zlorabe otrok zgodijo v živo pred kamero na zahtevo naročnika, kar za drugo stran pomeni dobičkonosen posel.

Novi oz. "sveži" posnetki so za storilce največ vredni. Pri Europolu ob tem izpostavljajo, da vse več otrok in mladostnikov uporablja pametne telefone, s katerimi se sami fotografirajo. Kočljive fotografije otrok, ki jih sicer sami delijo, lahko pridejo tudi do "zbiralcev", ti pa nato žrtve izsiljujejo.

Opozarjajo tudi na mreženje kršiteljev, ki se učijo iz napak tistih, ki so jih prijeli organi pregona.