c S

Večgeneracijski center Gorenjske eden največjih v državi

07.03.2017 15:24 Kranj, 07. marca (STA) - S pomočjo evropskih sredstev v Sloveniji letos vrata odpira 15 večgeneracijskih centrov. Danes se je v Kranju predstavil Večgeneracijski center Gorenjske, ki je eden največjih po številu partnerjev, vsebin in aktivnosti. Letno nameravajo v aktivnosti vključiti najmanj 2000 uporabnikov.

Večgeneracijski center Gorenjske deluje na 11 lokacijah. Aktivnosti izvajajo štirje partnerji, to so ljudske univerze Kranj, Jesenice in Radovljica ter zavod škofjeloške mladine Zavod O. K projektu je pristopilo 11 od 18 gorenjskih občin, sedež centra pa je v Medgeneracijskem centru Kranj.

Vrednost projekta je 1,27 milijona evrov, od tega 575.000 evrov prispevata evropski socialni sklad ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ostalo pa pokrivajo lokalne skupnosti.

Obdobje izvajanja projekta je od 1. januarja letos do 30. septembra 2021. "Ob prijavi smo se zavezali, da bomo projekt izvajali še šest mesecev po zaključku. Naš cilj pa je zagotoviti tudi trajnost izvajanja aktivnosti in si želimo, da bodo tudi po izteku tega obdobja v vseh občinah izvajali projekt še naprej," je dejala direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid.

Kot je pojasnila, je projekt namenjen predvsem socialnemu vključevanju ljudi ranljivih skupin. "Nudimo jim različne izobraževalne in motivacijske vsebine, s katerimi bodo pridobivali različna znanja bodisi za trg dela bodisi za vsakdanje življenje in na ta način se bo tudi kakovost njihovega življenja dvignila," je izpostavila Šmidova.

Pokazalo se je veliko zanimanje za aktivnosti, saj se je od začetka leta v projekt pri vseh štirih partnerjih skupaj že vključilo skoraj 1200 uporabnikov. Letno nameravajo izvesti 5200 ur informiranja in neformalnega druženja ter več kot 5000 ur vsebin.

Večgeneracijski center predstavlja nadgradnjo obstoječih medgeneracijskih centov. "Želimo izpostaviti sodelovanje vseh generacij, ne le mlajše in starejše temveč tudi srednje generacije, ki je vedno bolj obremenjena," je o namenu vzpostavitve večgeneracijskih centrov po državi povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Ministrica se je udeležila današnje predstavitve kranjskega centra, ki se je predstavil kot šesti po vrsti. Izpostavila je, da gre za prostor združevanja v lokalni skupnosti, kamor lahko pridejo ljudje iz rizičnih skupin, kjer se počutijo sprejete in kjer lahko na neformalen način razrešujejo probleme. "Tako delujemo preventivno, preden pride do potrebe po storitvah centrov za socialno delo, in predvsem krepimo skupnost," je dejala ministrica.

Direktorica Ljudske univerze Jesenice Maja Radinovič Hajdič pa je povedala, da je projekt pomemben tudi zato, ker pomeni tudi razširitev dosedanjih aktivnosti na druge kraje. "Aktivnosti se bodo lahko dogajale tam, kjer so ljudje, saj so ljudje ranljivih skupin slabše mobilni in je zelo pomembno, da se jim približamo," je pojasnila.

Programi gorenjskega večgeneracijskega centra se tako ne bodo odvijali le v Kranju, Radovljici, Škofji Loki in Jesenicah, temveč tudi v Bohinju, Kranjski Gori, Žirovnici, Šenčurju, Cerkljah, Preddvoru in na Bledu.

Ministrica je sicer v ponedeljek v Novi gorici z županom Matejem Arčonom odprla večgeneracijski center Ljudske univerze Nova Gorica Svetla stran življenja. Ljudska univerza Nova Gorica skupaj s projektnima partnerjema Posoški razvojni center in Ljudska univerza Ajdovščina uspešno povezuje lokalne skupnosti kar 12 občin, so zapisali na spletnih straneh ministrstva.

Ministrstvo in Evropski socialni sklad z 8.625,000 evri sofinancira 15 večgeneracijskih centrov po Sloveniji.