c S

Mariborska univerza spodbuja študente k mednarodni izmenjavi

06.03.2017 09:03 Maribor, 05. marca (STA) - Na Univerzi v Mariboru si želijo, da bi se več študentov odločilo za mednarodno študentsko izmenjavo. Zato prihodnji teden prirejajo vrsto dogodkov, združenih pod imenom Gremo ven!, na katerih bodo imeli mladi možnost prisluhniti izkušnjam tistih, ki so se že udeležili mednarodnih izmenjav. Prav tako bodo dobili odgovore na vsa svoja vprašanja.

"Izkušnje in podatki kažejo, da podjetja vedno bolj prepoznavajo pozitivne učinke mobilnosti in vedno bolj cenijo kompetence, pridobljene v tujini," poudarjajo na univerzi.

Dogodke v okviru projekta Gremo ven! prirejata Služba za mednarodno sodelovanje Univerze v Mariboru in Erasmus Student Network. "Na Univerzi v Mariboru želimo vsem študentom zagotoviti najsodobnejše izobraževanje, da bodo postali kompetentni za delo, poklic in življenje v sodobni družbi. Mobilnost študenta pomembno vpliva na profesionalni razvoj in razvoj tako imenovanih mehkih kompetenc študenta, kot so medkulturna ozaveščenost, prilagodljivost, inovativnost, delo v medkulturni družbi, ki se od njih pričakujejo na trgu dela in pomembno vplivajo na njihovo zaposljivost," je povedal vodja omenjene službe Uroš Kline.

Ob tem je navedel rezultate zadnje evropske raziskave The Erasmus Impact Study, v kateri se je kar 92 odstotkov delodajalcev opredelilo, da pri izbiri kadra iščejo ravno te mehke kompetence.

Tudi povratne informacije udeležencev po navedbah mariborske univerze potrjujejo, da je čas, ki ga študenti preživijo v tujini s programom Erasmus+, dobra naložba. Več kot 94 odstotkov jih namreč meni, da so izboljšali svoja znanja in spretnosti, 80 odstotkov pa, da so si povečali svoje zaposlitvene možnosti.

Tretjini študentk in študentov, ki opravljajo prakso v tujini prek programa Erasmus+, gostiteljsko podjetje ponudi delovno mesto. Tudi študenti, ki se želijo udeležiti prakse v tujini, danes že relativno hitro najdejo ustrezno podjetje, saj podjetja vedno bolj prepoznavajo pozitivne učinke mobilnosti in so vedno bolj odprta do teh študentov, še poudarjajo na mariborski univerzi.

Študentom Univerze v Mariboru je v okviru programa Erasmus+ omogočen študij na več kot 500 univerzah v Evropi in 50 univerzah izven nje. Na razpis za študijsko leto 2017/2018 se lahko prijavijo do 30. marca.

Erasmus je eden najuspešnejših programov Evropske unije, ki že tri desetletja omogoča mladim izkušnjo v tujini in prinaša dolgoročne pozitivne učinke za njihov osebni in strokovni razvoj.