c S

Sindikat Mladi plus s projektom za opolnomočenje brezposelnih mladih

28.02.2017 13:19 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Kljub na videz optimističnim podatkom o zmanjševanju števila brezposelnih je stanje na tem področju predvsem med mladimi še vedno zelo zaskrbljujoče, opozarjajo v Sindikatu Mladi plus, kjer so se zato lotili svojega največjega projekta doslej. Gre za vseslovensko kampanjo Kažipot do dostojnega dela, namenjeno opolnomočenju brezposelnih mladih.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Tea Jarc iz sindikata, je razlika med številom odjavljenih iz evidence brezposelnih in številom tistih, ki dejansko dobijo zaposlitev, nemalokrat zelo velika. Januarja se je po njenih besedah z zavoda za zaposlovanje odjavilo 8862 brezposelnih, pri čemer se jih 2467 ni zaposlilo.

"Sprašujemo se, kam so šli vsi ti," je izpostavila Jarčeva, ki predvideva, da so se nekateri odselili v tujino, spet drugi pa so morda razočarani nad delom zavoda za zaposlovanje. Narašča tudi število na novo pridobljenih statusov samostojnega podjetnika - januarja je bilo ustanovljenih 1470 takšnih podjetij, je povedala Jarčeva. To je po njenih besedah 58 odstotkov več kot lanskega decembra.

"Zavedati se moramo, da je trenutno še vedno več kot 21.000 brezposelnih mladih do 29 let. Naslednja skupina, kjer se tudi povečuje brezposelnost, je starostna skupina od 30 do 39 let, kjer je brezposelnih 23.796," je povedala Jarčeva.

Projekt Kažipot do dostojnega dela so po besedah njegovega vodje Gregorja Inkreta podnaslovili Potujoča šola sindikalizma, gre pa za "relativno intenziven sklop brezplačnih delavnic, izobraževanj, vaj in praktičnih nalog z vsebinami, kot so sindikalno organiziranje, dostojno in prekarno delo, mladinske politike, aktivno državljanstvo in podobno".

S projektom so se uspešno prijavili na lanski razpis za spodbujanje aktivnega državljanstva mladih, ki ga je razpisal Urad RS za mladino. Prvič so ga izvedli januarja v Ljubljani, nato februarja v Kranju, marca gredo v Koper, nato pa ga bodo letos pripravili še v jugovzhodni, podravski in pomurski statistični regiji.

Organizirali bodo tudi izobraževanja in usposabljanja v srednjih poklicnih šolah, pripravili serijo 19 radijskih oddaj in izdajali publikacijo z aktualnimi vsebinami s tega področja. Poleg tega načrtujejo uvedbo certifikata Mladim prijazno podjetje, ki bo po Inkretovih besedah mladim pomagal pri uveljavljanju pravic tudi po tem, ko jim uspe dobiti zaposlitev.

Po besedah Jarčeve med brezposelnimi mladimi prevladujejo visoko izobražene ženske, ki se dobro zavedajo svojih pravic, a so kljub temu pripravljene delati tako rekoč kar koli, "samo da bi prišle skozi mesec". Tudi Sabina Leben, ki je na konferenci predstavila svojo izkušnjo z udeležbo v projektu, je povedala, da opravlja tudi do tri službe hkrati in včasih sprejme delo, za katerega že vnaprej ve, da ji ne bo zagotovilo vseh pravic.

Izobraževanje, ki ga je pripravil sindikat, je sicer ocenila kot zelo pozitivno izkušnjo. Med drugim je izpostavila delo v skupinah in dovzetnost predavateljev za pripombe slušateljev. Poudarila je, da se o dostojnem delu premalo govori, kar je tudi eden od vzrokov, da se mladi premalo zavedajo, da jim sploh pripada.